Ексклюзивы
четверг, 18 июля 2013 10:34
Богдан Якимюк
Богдан Якимюк
Председатель правления �Антикоррупционного совета Украины�

Міністерство охорони здоров'я заробляє на прострочених ліках

Голова Тернопільської області Валентин Хоптян кілька тижнів тому обурювався, що в його області величезні хабарі у медичній сфері, що мало не за кожну посаду потрібно платити своєму майбутньому керівнику. Але це давно вже не таємниця. Адже середня зарплата у медичній сфері по Україні 2533 грн. Тому вартість посади там залежить від величини додаткового заробітку. Найбільш прибуткові місця чиновників у Міністерстві охорони здоров'я. Залежно від посади такі можуть отримувати за рік $100 — 200 тис. "лівих" прибутків. Це не обов'язково хабарі. Головна стаття доходів — держзакупівлі. Влаштовують тендер, потім віддають перевагу тим учасникам, які більше заплатять їм. Так закуповують медикаменти, меблі, автомобілі для лікарень. Минулого року Міністерство охорони здоров'я вирішило ввести систему електронних амбулаторних карток хворих. 90 відсотків цих грошей взяли із 820 мільйонів гривень, які уряд виділив на боротьбу з корупцією у медичній сфері. Зараз в медичних центрах та лікарнях України простоюють медичні апарати на суму 130 млн грн. Їх не використовують, бо таких закупили у 10-15 разів більше ніж потрібно.

Нерідко Міністерство охорони здоров'я купує прострочені ліки для медзакладів за удвічі вищою ціною ніж в аптеках. А ліки, які потрібні, не замовляють. Найбільше медчиновники збагатилися 2009 року під час Свинячого грипу. На цій хвилі за завищеними цінами вони купили противірусних засобів на мільйони гривень.

Завідувачі медичних закладів (лікарень, поліклінік) отримують дохід від розміщення у них аптек, надання місця торгівцям пресою та приватним діагностичним центрам. У пологових будинках, наприклад, навіть розміщують точки для фото новонароджених із матір'ю. За нашою статистикою. До речі, там корупція найбільша. За нашою статистикою, лише одна жінка із 10 не платить хабар за пологи.

Завідувачі лікарень збагачуються за рахунок "мертвих душ". Подають у списках хворих тих, кого давно виписали. Так отримують більше грошей на їжу, медикаменти тощо. Кошти ділять між адміністрацією.

Лікарі-терапевти, кардіологи отримують гроші від виписування рецептів на ліки фірм-постачальників, з якими мають угоду. Фірми платять лікарю 10-15 відсотків від вартості виписаних ним ліків. Так лікарі продають медикаменти у 10 разів дорожчі за аналоги, щоб заробити. А пацієнти не розбираються в цьому й беруть те, що йому виписали. Буває терапевти виряджають хворих за таблетками лише до тих аптек, з якими мають домовленості. Нерідко продають із під поли ті ліки, які виділило безкоштовно Міністерство охорони здоров'я.

Медсестри заробляють здебільшого на "благодійній допомозі". Пацієнта просять платити від 20 до 200 гривень. Ніби то гроші використають на ремонт та закупівлю препаратів. Це неофіційний дохід медперсоналу та керівників закладів. Без грошей відмовляються лікувати людей. Наприклад, моя мама прийшла до стоматолога у київській міській лікарні. Там їй сказали, що без благодійного внеску 100 гривень стоматолог нічого не робитиме. Немає матеріалів. Попросили її покласти гроші через банк на благодійний рахунок лікарні й з квитанцією підійти до лікаря. За аналізи вони беруть 50 гривень.

Охоронці медзакладів заробляють на пропуску відвідувачів до хворих у відділення, куди заходити заборонено. Також вони отримують кошти від парковки автомобілів на території лікарні.

Сейчас вы читаете новость «Міністерство охорони здоров'я заробляє на прострочених ліках». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть