Ексклюзивы
пятница, 06 января 2012 09:32
Михайло Басараб
Михайло Басараб
Перша рейтингова система, Rate 1

Влада стане ще безнадійнішою. Опозиція продовжить деградувати

Цей рік буде дуже емоційний. Щонайменше нас чекають чемпіонат Європи з футболу й вибори до парламенту. Ці загалом позитивні події мали б гуртувати суспільство, створювати передчуття нового. Для нас усе може статися навпаки.

Невдалий виступ збірної на "домашньому" Євро дуже ймовірний. А вибори, які мали б випустити пару, скоріше за все, ще більше загострять і так високий суспільний протест. Чесно перемогти влада не зможе, тож буде засилля адміністративного тиску й фальсифікацій. Українці, які втомилися від Януковича, за результатами голосування почуватимуться ошуканими. А ще ж є мільйони тих, кого давно не влаштовує ні зухвала влада, ні інертна опозиція.

Загальне емоційне тло формуватиметься скороченням соціальних виплат. Мінімальна зарплата й пенсія на початок 2012-го зменшені навіть порівняно з листопадовими показниками 2011-го. На падіння купівельної спроможності впливатиме і ріст цін. Однак курс гривні триматимуть з усіх сил. Цей символічний плацдарм до виборів не здадуть.

Протестні настрої зростатимуть у малому та середньому бізнесі. Щоб утихомирити пенсіонера чи пільговика, соціальні зобов'язання влада витягуватиме за рахунок ще більшого тиску на підприємництво. Це робитиметься під гаслами податкової дисципліни та знищення тіньової економіки. Тим часом зовнішніх послаблень поки що не передбачається — у стосунках із "Газпромом" та Міжнародним валютним фондом повна невизначеність. Інвестиційний клімат цього року точно не покращиться.

Господарські негаразди частково виправдовуватимуться відставками. Перед початком виборів або у їх розпал Янукович може символічно поквитатися з усім урядом. Цим покаже виборцю свою рішучість і призначить винних.

Вибори ще більше знецінять опозицію, яка довго говоритиме про об'єднання, але так і не об'єднається. Взаємне поборювання та звинувачування одне одного у співпраці з владою підсиляться кількома технічними псевдоопозиційними проектами на зразок Королевської чи Кужель. Навіть малоймовірне звільнення Тимошенко з в'язниці суттєво не примножить сумарний результат опозиції.

Часткова реабілітація для її лідерів настане лише за умови гідного протистояння фальсифікації виборів. Тоді вони зможуть ситуативно очолити масовий соціальний вибух.

Буде післявиборчий протест результативний чи ні — поки що незрозуміло. Однак 2013-й значна частина українців зустрінуть у пошуках альтернативи поганій опозиції і ще гіршій владі. За рік люди ще більше усвідомлять потребу реальних, а не косметичних змін, безперспективність вибору між меншим і більшим злом.

Сейчас вы читаете новость «Влада стане ще безнадійнішою. Опозиція продовжить деградувати». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть