Ексклюзивы
суббота, 17 сентября 2011 11:48
Михайло Басараб
Михайло Басараб
Перша рейтингова система, Rate 1

В Європі зрозуміли, що Янукович стає поступливим як ніколи

Європарламент на два місяці відклав голосування резолюції щодо України. За кілька днів до того суддя Родіон Кірєєв ухвалив продовжити розгляд кримінальної справи Юлії Тимошенко 27 вересня. Синхронність подій дає підстави припускати, що між ними є прямий зв'язок.

Успішність правління будь-якого президента сучасної України залежить від трьох змінних — відносини із Заходом, Росією та внутрішньополітична стабільність.

Через свою совкову консервативність Віктор Янукович, здавалося б, безповоротно втрачає перспективи стерпних відносин із країнами сталої демократії.

Росія, донедавна безальтернативний союзник Віктора Януковича, за лічені тижні розгортає проти нього масштабну холодну війну. Конфлікт не на день, бо йдеться про символічне питання — газ.

В Україні ситуація хоч бери і плач. Людям набридло все, а особливо влада. Президент втрачає підтримку навіть серед свого електорату. Дедалі зростає ризик програти наступні вибори.

ВИДЕО: После "кражи" футболок "Беркутом" киевляне разгневались на "регионала": "Ненавидим! Ты такой же лгун, как и вся ваша партия"

Швидко вирішити останнє питання годі. Натомість за кредити Міжнародний валютний фонд вимагає від влади непопулярних реформ. Гроші потрібні як кисень, тож доводиться жертвувати народною підтримкою.

З Росією може бути ще гірше. Москва реалізує проекти газопроводів в обхід України. Жодних пільг Києву. Кремль розцінює Банкову як маріонетковий і підконтрольний режим. Так склалося історично: росіяни ніколи не вважали українців партнерами, а лише васалами.

Януковичу залишається чи не єдиний вихід — шукати точок дотику із Заходом. Продемонстрував лояльність, отримай авансом підтримку. Непереконливо, але на тлі стрімкого погіршення відносин з Росією це результат.

Захід розуміє, що Янукович стає поступливим як ніколи. Нової такої нагоди може й не бути. Питання Тимошенко — перший індикатор зговірливості президента. Є шанс домогтися її звільнення.

Колишній прем'єр, мабуть, таки народилася у сорочці. Газовий конфлікт з Росією і поворот Януковича до Європи дарують їй шанс залишитися на волі. Пауза, яку взяли Печерський суд і Європарламент, свідчить: сторони шукають оптимальну модель поглиблення співпраці. Питання звільнення Тимошенко стало лише лакмусовим папірцем для порозуміння.

У драмі чотирьох — Янукович-Тимошенко-Росія-Захід — Україна може отримати нові шанси. Політичний режим Януковича має стати демократичнішим. У країні повинна пожвавитися конкуренція еліт. Держава змушена шукати нові джерела енергозабезпечення, що назавжди пом'якшить політичний та економічний вплив Росії. Сюди мав би зайти великий західний капітал. Надалі можемо чекати змістовних зрушень у напрямку євроінтеграції. Парадоксальний збіг обставин привів нас у точку, коли перед державою зненацька відчинилося нове вікно можливостей.

Сейчас вы читаете новость «В Європі зрозуміли, що Янукович стає поступливим як ніколи». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть