Ексклюзивы
среда, 28 сентября 2011 17:05
Михайло Басараб
Михайло Басараб
Перша рейтингова система, Rate 1

Росіяни міняють гнів на вдавану милість

Суботньої ганьби для Віктора Януковича в Москві не сталося. Зустріч із російськими президентами — теперішнім і колишнім та майбутнім — відбулася за найоптимістичнішим сценарієм. Показових ультиматумів і принижень не лунало. Сторони демонстрували люб'язність.

Останній місяць свідчив про стрімке погіршення відносин Києва та Москви. Кремль одним із перших негативно відреагував на арешт Юлії Тимошенко. Далі почалася "холодна війна" щодо газу. Урядовці та керівники профільних компаній обох сторін змагалися у погрозах і рішучих намірах.

Усупереч очікуванням, Янукович не захотів ставати російською тінню. За цей місяць урядовці фактично на колінах писали нову енергетичну стратегію держави: згадали і про чорноморський шельф, і про сланцевий газ, і про енергоощадність. Президент з'їздив до Європи, США, а вже потім на дачу до російського колеги Медведєва.

Україна виграє, а Янукович програє, бо не зможе поміняти себе

Після поїздки до Москви офіційні особи заявляють лише про переговори щодо газу. Жодних згадувань про якісь прожекти східної інтеграції України. Ультимативне схиляння Януковича до Митного союзу, судячи з усього, дало зворотний ефект. Україна стрімко прямує євроінтеграційним напрямком.

Невже росіяни, усвідомивши, що перегнули над Януковичем палицю, намагаються будь-що відіграти ситуацію назад, хоч із певними втратами? Раніше Кремль і чути не хотів про участь європейців у газотранспортному консорціумі. А зараз нібито готовий зметикувати на трьох. Російський гнів міняють на вдавану милість.

Якщо Росія злякалася рішучості Януковича, можемо вітати його із символічним геополітичним успіхом. Однак це тимчасовий тріумф. Перемогти Вікторові Федоровичу буде дуже складно.

У непростій ситуації він, мабуть, зрозумів, що від російського котка може сховати лише європейська стіна. Сам на сам із московськими друзями залишатися небезпечно. А сховок за цією стіною коштуватиме суттєвого перегляду поглядів на життя. Тут не сприйматимуть нахабних фальсифікацій на виборах і репресій політичних опонентів. Доведеться терпіти свободу слова і бути готовим програти на виборах. І ще — аби втримати позиції у відносинах із Росією, таки потрібно буде розпочати видобуток своїх енергоресурсів і впроваджувати енергоефективні технології.

Віктор Янукович приречений. Вольовим рішенням відмовляючись від ролі російського васала, він змушений суттєво змінювати державну політику. Від цього країна виграє, а він — зазнає поразки, бо не зможе поміняти себе. В нових умовах людям з його поглядами не буде місця. Якщо ж поведеться на новi спокуси Москви, то перекреслить здобуте за останнiй мiсяць. І програє ще більше, як авторитарний лiдер, без жодної користi для держави.

Сейчас вы читаете новость «Росіяни міняють гнів на вдавану милість». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть