Ексклюзивы
понедельник, 08 июля 2013 10:00
Михайло Басараб
Михайло Басараб
Перша рейтингова система, Rate 1

Опозиція виключена із законодавчого процесу

Закінчилась друга сесія новообраної Верховної Ради. Ухвалено 82 закони — третина від внесених на розгляд парламенту законопроектів. Попри це Партії регіонів вдалося вирішити кілька своїх ключових завдань.

Одним із досягнень влади є прецедент виїзного засідання Верховної Ради. Парламентська більшість продемонструвала, що закони можна приймати за межами сесійної зали. Президент підписав ці закони. Таким чином більшість показала, що за форс-мажорних обставин може вдаватися до такої практики в майбутньому.

Другим надбанням влади є відхід від абсолютної вимоги опозиції персонального голосування депутатів. Так чи інакше провладні парламентарії продовжили практику голосування за себе і "за того хлопця", незважаючи на те, що їх ловили на цьому і опозиціонери, і журналісти. На останній сесії практично відбулася легітимація  цього ганебного процесу — кнопкодавства.

Третім досягненням більшості є те, що практично жоден із законопроектів опозиції не пройшов. "Регіонали" вкупі з комуністами приймали тільки ті закони, які були подані чи схвалені урядовцями чи провладними депутатами. Таким чином опозиція фактично виключена із законодавчого процесу.

Ще одне надбання влади — голосування за критично необхідні закони в останні дні сесії. Вони стосувалися можливих маніпуляцій з обігом бюджетних коштів. Це певним чином розв'язує урядовцям руки в період бюджетної та економічної кризи. Більшість змогла мобілізувати усі свої сили і протягнути ці законопроекти попри шалений спротив опонентів. Маю на увазі насамперед закони про векселі і трансферне ціноутворення. У нинішніх умовах векселі — це той ковток кисню, який необхідний урядовцям, аби ситуація в країні не дійшла до краю.

Щодо опозиції, то найбільшим її здобутком стало те, що вона не "посипалася", як це не звучить саркастично. Незважаючи на шалений тиск, що здійснюється на народних обранцій з боку владних інституцій, масового виходу депутатів із опозиційних фракцій не відбулося.

Як не парадоксально, ще одним досягненням опозиціонерів стало те саме виїзне засідання більшості. Ми пам'ятаємо, як у минулому скликанні Верховної Ради "регіоналам" не потрібно було щось вигадувати. Вони заходили до залу і силою, цинічно і зухвало відкидали опозиціонерів від трибуни. Нині вони цього зробити не наважилися. Бо тепер з приходом до парламенту "Свободи" опозиція стала агресивнішою і фізично сильнішою. Тепер вони не дають себе розігнати як хлопчиків для биття. Тому владі довелося вдатися до такого вишуканого кроку як проведення виїзного засідання, хоча це й сумнівно з точки зору регламенту, законності і здорового глузду.

У парламентаріїв не дійшли руки до призначення перевиборів у проблемних округах, бо це питання залежить від волі більшості. Опозиція не є ініціатором чи драйвером цього процесу — вона рухається в фарватері рішень, що приймаються у владних кабінетах. Найвигідніше для влади було б проведення цих виборів у серпні. Але можновладці не ризикнули — з огляду на майбутнє підписання угоди з асоціацією з Євросоюзом, який планується на листопад. Тому вирішили перенести перевибори на грудень. Це означає, що влада хоче свавільно протиснути своїх висуванців у цих округах і отримати додаткові мандати, але після отримання партнерства з ЄС. Януковичу не потрібні додаткові ризики і запитання на саміті у Вільнюсі.

 

Сейчас вы читаете новость «Опозиція виключена із законодавчого процесу». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть