субота, 28 травня 2022 11:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський - прем'єру Нідерландів: якщо Україні не місце в ЄС, скажіть це чітко

Зеленський - прем'єру Нідерландів: якщо Україні не місце в ЄС, скажіть це чітко
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський заявив про розбіжності у поглядах із прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте щодо членства України в ЄС.

Кілька тижнів тому Рютте звернувся до українського парламенту і назвав Україну частиною європейської сім'ї. Про це глава держави розповів в інтерв'ю Nieuwsuur.

Тоді прем'єр нічого не сказав про членство України у ЄС. Президент повідомив, що спілкувався про це з Рютте у четвер, 26 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС збирається організувати військову місію у Чорному морі - ЗМІ

"Я був чесний з Марком. Я сказав йому приблизно таке: "Дякую за вашу промову. Ви дійсно допомагаєте нам, і я дуже вдячний за це. Але що стосується ЄС, то ви мовчали про все, що ми просто хотіли почути. Я йому дуже відкрито сказав: якщо ви думаєте, що нам не місце в ЄС, то ви повинні це сказати чітко", - зазначив глава держави.

Рютте відповів, що, на його думку, в ЄС є місце для України, "але тоді треба пройти певні кроки".

За словами президента, Україна готова до статусу кандидата на членство в ЄС і розуміє, що потрібні провести необхідні реформи. Коментуючи проблеми корупції, Зеленський підкреслив, що вони є в багатьох країнах ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну покликали на зустріч міністрів оборони країн НАТО

"Так, є проблеми. Ви їх маєте в багатьох країнах. Ви також маєте їх у багатьох країнах ЄС. Я розумію, що є необхідні реформи, які нам ще потрібні і які ми хочемо втілити. І ми робимо це не для ЄС, а для себе. Ми хочемо їх реалізувати. Але це потребує часу… Ми також не будемо членом ЄС завтра. Ми хотіли б стати кандидатом у члени", - зазначив президент.

За його словами, зі статусом кандидата Україна отримала б сигнал, який зробив би її сильнішою у боротьбі проти Росії.

Зеленський зазначив, що 62% населення Нідерландів підтримують членство України в ЄС. Тому він вважає, що політики також мають підтримати членство, бо їх обирає народ.

28 лютого президент Володимир Зеленський підписав заявку України на членство в ЄС.

У квітні Зеленський передав главі представництва ЄС заповнену анкету для набуття статусу кандидата. Єврокомісія опублікує думку наприкінці червня.

Стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО закріплений у Конституції. Більшість українців підтримують вступ України до ЄС і НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський - прем'єру Нідерландів: якщо Україні не місце в ЄС, скажіть це чітко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути