середа, 30 грудня 2009 19:13
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Початок молитви

 

Новий рік — чудова ілюзія, така точка, де час ніби ненадовго зупиняється, потім рушає далі. Хоч воно й неможливо, а хочеться, щоб так було. Щоб сповна це відчути, потрібне ще додаткове переживання. Щось таке, як молитва, у кожного своя, й щоразу інша. Її краще придумати самому. Буває, для цього досить згадати якусь забуту істоту — щось зовсім мале, одначе, живе й тепле. Й коло нього самі собою з"являться інші живі душі — що були колись, є тепер, будуть потім.

Цього разу я згадав посмітюху. Це пташка — як горобець, тільки з чубчиком. І не підстрибує, а пішки ходить, як ми. Їх ще звуть чубатим жайворонком. Вони живуть у полях, а на зиму переходять ближче до людей. Смішно бігають по дорозі, шукають поживи. Якось, саме перед Новим роком, я йшов порожньою вулицею, з Кудрівщини на свою Гриневичівку, й бачив, як вони лаштуються ночувати. Зимою, коли холодно, люди топлять піч двічі, зранку й на ніч. А перед вечором виносять ранковий попіл на дорогу. Він ледь теплий, а посмітюхам і добре. Сидять собі в тому попелі. Підійдеш — вибіжать на узбіччя, ти пішов — а вони назад. Ти потім опівночі згадаєш про них — як вони там?

Оце і є потрібне переживання останніх годин старого року. Вслід за тим згадаєш, що колись новонароджених телят зимою забирали до хати, тут і гуси висиджували гусенят під ліжком. Встаєш вранці, а гуска тебе мовчки за ногу — хап!

Встаєш вранці, а гуска тебе мовчки за ногу — хап!

Потім це перестали робити — чи зими потеплішали, чи ще чогось. Але хати, в яких це колись робилося, стоять на тій самій вулиці, й люди, хоч їх поменшало, живуть там ті самі. І самі собою згадуються тобі їхні імена — радісно, як і ті посмітюхи, про яких ти, здавалося, зовсім забув. Вони опівночі давно сплять, навіть у новорічну ніч, але саме тепер буде правильно про них згадати.

Зараз ви читаєте новину «Початок молитви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути