Ексклюзиви
четвер, 10 грудня 2009 18:23
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Механізм забуття

 

Колись давно був один хороший день, і я його записав, щоб не забути. Мені йшов 16 рік, і я ще не знав, що забувається якраз те, що записано.

Той день, точніше доба — з вечора до вечора — вмістив у себе багато всього.

Стояв початок липня, а стемніло рано, бо наближалася гроза. З боку Яготина гриміло, і ми з Василем, молодшим двоюрідним братом, який у нас гостював, носили рядном сіно, щоб не намокло. Носили бігом, й катали в рядні сусідського малого хлопчика. Його біла голова виглядала з рядна й він кричав "Ще!"

Потім була горобина ніч, і не спалося — не од страху, а просто хотілося це довго бачити.

Уранці сяяло сонце, ми з Василем збирали вишні на вареники, їздили на велосипеді по горох і ходили купатися. За городами коло річки зустріли смішну дівчинку, підстрижену під горщик, у майці, синій од шовковиць. Дівчинці було років 4. Узяли її з собою, вона купалася в майці. Сказала, що любить мене й коли виросте, вийде за мене заміж, і в нас буде троє дітей.

Заміж вона, здається, не виходила

Коли повернулися додому, застали Василевих батьків. Вони приїхали забирати його. Василь ураз заплакав рясними сльозами, бо хотів ще побути тут.

Того дня все серйозне здавалося очевидним, але водночас далеким — і нічна гроза над хатою, й ота дівчинка, якій, щоб вийти за мене, треба ще прожити більше 10 літ — цифра, інтригуюче нереальна.

Отож, я записав усе це того вечора, щоб не забути. А оце знайшов запис і бачу, що все воно ні разу відтоді не згадувалося. Бо якось після того час пішов невловимо швидко. Я ніколи більш не бачив, щоб Василь плакав, він мене ніби обігнав і став старшим за мене, так, як і хлопчик, що ми його катали в рядні перед грозою. Та й дівчинка теж. Вона тепер начальник жеку, заміж, здається, не виходила, а дітей у неї не троє, а одне.

Зараз ви читаєте новину «Механізм забуття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути