середа, 29 грудня 2021 22:55

З'явилися подробиці польоту літака-розвідника над Україною

З'явилися подробиці польоту літака-розвідника над Україною
Літак ВПС США здійснив політ над Україною. Фото: edition.cnn.com

Літак E-8C (JSTARS) Військово-повітряних сил Сполучених Штатів разом із літаком розвідки RC-135V збирав інформацію про ситуацію над східною Україною. 27 грудня вони вперше здійснили політ над українською територією.

Про це розповів представник Європейського командування США підполковник Русс Вулфкіл, повідомляє CNN.

Американські літаки-розвідники здійснили політ з дозволу уряду України. Точний маршрут не був розкритий, але вони трималися подалі від Донбасу.

За словами підполковника, датчики літака E-8C можуть збирати розвіддані про військові пересування на землі, потенційно по обидва боки кордону, не входячи в спірні райони або повітряний простір Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські розвідувальні літаки стежили в Україні за російськими військами

Бортова антена з кутом огляду 120 градусів може охоплювати майже 20 тисяч квадратних миль для моніторингу наземних переміщень і може також виявляти літаки.

Сполучені Штати регулярно використовують літаки в Чорноморському регіоні для підтримки різних розвідувальних цілей США і коаліції.

11 грудня США вперше використали для розвідки в українському небі літак ВПС США RC-135 Rivet Joint. Загалом літак знаходився в українському повітряному просторі понад шість годин.

Раніше польоти такого літака над країною не фіксувалися, використовувалися лише стратегічні безпілотники США RQ-4 Global Hawk, які зокрема вели повітряну розвідку вздовж лінії зіткнення на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «З'явилися подробиці польоту літака-розвідника над Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути