пʼятниця, 06 травня 2022 03:35

Звірства Росії в Україні можуть визнати воєнними злочинами - ООН

Звірства Росії в Україні можуть визнати воєнними злочинами - ООН
Закатовані в Бучі мирні мешканці. Фото: lb.ua

Управління Верховного комісара ООН з прав людини збирає в Україні свідчення та докази порушень, вчинених російськими окупантами, що можуть бути визнані воєнними злочинами.

Ідеться про численні випадки загибелі цивільних, зокрема через обстріли лікарні, драмтеатру у Маріуполі, залізничного вокзалу у Краматорську, житлових масивів в Одесі, сказала Верховний комісар Мішель Бачелет на засіданні Ради Безпеки ООН, повідомляє Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воєнні злочини в Бучі скоювали десантники із Пскова, росгвардія та підрозділи із Чечні - ЗМІ

Бачелет додала, що її команда відвідала Бучу, де зафіксувала численні факти загибелі цивільного населення, позасудових страт чоловіків, ґвалтування жінок, викрадення людей.

Більшість смертей спричинені обстрілами важкої артилерії, реактивними системи залпового вогню, ракетними та повітряними ударами, подекуди по цивільних стріляють снайпери.

Верховний комісар зазначила, що цифри жертв серед цивільних занижені, оскільки дані з місць бойових дій надходять зі значним запізненням.

ООН зафіксувала 3 193 випадки загибелі та 3 353 випадки поранень цивільного населення України після повномасштабного російського вторгнення.

Більшість смертей пов'язана із застосуванням РФ бомб та боєприпасів великої зони ураження, йдеться у щоденному повідомленні Управління верховного комісара ООН з прав людини, опублікованому 3 травня.
Серед загиблих - 1 140 чоловіків, 734 жінки, 71 дівчинка та 84 хлопчики, а також 72 дитини та 1 092 дорослих, стать яких поки що невідома.Війна Росії проти України: ООН назвала кількість загиблих цивільних українців

Зараз ви читаєте новину «Звірства Росії в Україні можуть визнати воєнними злочинами - ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути