Ексклюзиви
вівторок, 21 березня 2023 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Звинувачення проти Путіна ті самі, що проти офіцерів СС на Нюрнберзькому трибуналі" - Джеймі Деттмер

"Звинувачення проти Путіна ті самі, що проти офіцерів СС на Нюрнберзькому трибуналі" - Джеймі Деттмер
Оглядач Джеймі Деттмер вважає, що Путін зараз у тій же ролі, що офіцери СС, яких судили на Нюрнберзькому трибуналі за викрадення дітей / VOA

Думки у виданні Politico редактора відділу громадської думки Politico Europe Джеймі Деттмера

"Те, що нації можуть запропонувати нам як хорошу кров нашого типу, ми візьмемо, якщо буде треба, викрадаючи їхніх дітей, і виховуючи їх тут із нами", - це слова рейхсфюрера Генріха Гіммлера у розмові з його генералами в Познані в 1943 році.

За даними Польського Червоного Хреста, близько 200 тис. польських дітей, а також невідому кількість дітей інших національностей забрали з їх будинків під час Другої світової війни та відправили до нацистської Німеччини. Їх брали переважно для германізації, хоча декого використовували на примусових роботах. Тих, хто не пройшов расові фільтри, відправляли до спеціальних центрів для медичних експериментів.

Деякі польські діти, наприклад, Ян Хшановскі, якому був рік, коли його забрали, були настільки германізовані та інтегровані у прийомні німецькі сім'ї, що коли їх, зрештою, знайшли після війни, вони відмовилися повертатися до Польщі. Але інші діти чинили опір викрадачам від початку. Наприклад, старші польські діти в одному центрі перевиховання будили молодших уночі, щоб читати свої молитви польською мовою, щоб ті не забули, звідки прийшли.

Російська уповноважена з прав дитини видала себе, коли визнала, що справжня мета крадіжки українських дітей - перетворення їх на росіян

Перенесемося на 70 років уперед. Наразі російські офіційні особи заявляють, що тисячі дітей, депортованих до Росії з українського Донбасу, були вивезені, щоб забрати їх подалі від конфлікту або тому, що вони сироти. Україна стверджує, що таких близько 16 тис. Але російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова видала себе у Telegram у вересні, коли визнала, що справжня мета крадіжки дітей - перетворення їх на патріотично налаштованих росіян.

Наприкінці минулого тижня, коли Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової за цю масову депортацію українських дітей, це було відлуння 1949 року, і восьмої справи Нюрнберзького процесу. Там судили 14 обвинувачених. Усі – посадові особи різних організацій СС. Їх засудили за викрадення польських та інших дітей з їхніх рідних земель, зокрема, під час Другої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Буде стрімка та рішуча контратака" - Олександр Мусієнко про озброєння та наступ ЗСУ

Щодо дітей, вивезених сьогодні з України, Львова-Бєлова сказала, що спочатку вони іноді виявляли те, що вона назвала "негативом". Зокрема, група з 30 дітей з Маріуполя, яка демонстративно співала гімн України, погано говорила про Путіна, і скандувала "Слава Україні!". Але вже через деякий час вони нібито з радістю, зазначала вона, "пройнялися любов'ю до Росії".

Український підліток, якого вона віддала до прийомної сім'ї, на ім'я Філіп теж спочатку був непокірним, нескінченно розповідаючи про те, як брав участь у демонстраціях на підтримку української армії. Але 21 вересня Львова-Бєлова заявила, що він "отримав паспорт громадянина РФ і більше не відпускає його!".

"Він чекав цього дня в нашій родині більше, ніж будь-хто інший. І він вдячний великій російській родині, яка його врятувала", – каже вона.

Путін любить заявляти, що денацифікує Україну. Тепер він у розшуку перед міжнародним судом за звинуваченнями, які були також висунуті проти есесівців у Нюрнберзі, у так званій справі про "Расове переселення"

Путін любить заявляти, що денацифікує Україну. Тепер, завдяки МКС, він у розшуку перед міжнародним судом за деякими з тих же звинувачень, які були висунуті проти 14 підсудних есесівців у Палаці правосуддя в Нюрнберзі, у так званій справі про "Расове переселення".

Для нюрнберзьких прокурорів мета процесів полягала у тому, щоб домогтися засудження і покарання військових злочинців, а також у тому, щоб світ ясно побачив докази нацистських жахів, делегітимізувати нацистів в очах німців і вписати злочин агресії у міжнародне право.

Сьогодні головний прокурор МКС Карім Хан не мав можливості звинуватити Путіна в широкомасштабному злочині агресії за наказ про вторгнення в Україну. МКС надалі не має на це законних повноважень. Але він робить наступну хорошу річ і готується звинуватити російського лідера у військовому злочині, який, як він наполягає, підпадає під компетенцію Гаазького суду - "незаконна депортація" українських дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Адміністрація Байдена боїться можливого розпаду РФ" - експосол США Джон Гербст

І, ймовірно, будуть також інші звинувачення. Хан каже, що важливо притягнути всіх до відповідальності. Зокрема, за зґвалтування та "удари по школах та лікарнях". За всі злочини, за які, на його думку, суд у Гаазі має право притягнути до відповідальності.

Однак деякі юристи-міжнародники та Москва стверджують, що у МКС хитка юридична база з ордерами на арешт Путіна та Львово-Бєлової, бо Росія не ратифікувала Римський статут, який регулює роботу МКС. Кремлівські чиновники заявили, що ордери – "недійсні", а Путін показав свою зневагу та байдужість, провокаційно зазирнувши до дитячого центру в Криму під час візиту на анексований півострів.

Україна визнала юрисдикцію МКС, що дозволяє йому діяти, коли йдеться про військові злочини, скоєні на її території

Але Хан відкинув твердження, що МКС не має юрисдикції, стверджуючи, що Україна, яка також не ратифікувала договір, визнала юрисдикцію суду, що дозволяє йому діяти, коли йдеться про військові злочини, скоєні на території України.

Так само Нюрнберзький процес був центром юридичних і політичних розбіжностей і зіткнувся з процедурними труднощами. Особливо в тому, що не було прецеденту міжнародного суду над військовими злочинцями. А після того, як чотири союзні держави розійшлися, 12 із 13 судових процесів, включаючи суд щодо "насильницького расового переміщення", мали проводитися військовими трибуналами США.

Тепер Хан може спиратися на Конвенцію про запобігання злочину геноциду та покаранню за нього. Вона допомогла сформувати судовий процес щодо "расового переміщення". Багато хто вважає, що положення Конвенції про геноцид є обов'язковими для всіх країн, незалежно від того, чи є вони учасниками конвенції чи ні, і навіть Росія ратифікувала її.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми накопичили можливості для масштабної атаки" - Ігор Романенко

Крім того, є також прецедентне право, яке МКС уже встановив під час судових процесів, включаючи перший обвинувальний вирок суду у 2012 році, коли він визнав Лубангу Дьїло, конголезького воєначальника, винним у вербуванні дітей-солдат.

Хан сказав, що його надихає прагнення, яке він чує з усіх боків притягнути Росію до відповідальності.

"Ми дуже гостро бачимо, що міжнародне право розглядається як один із найважливіших якорів для забезпечення підтримки миру та безпеки. Йдеться не лише про юриспруденцію та важливі нормативні цінності, а й про основні стандарти поведінки, які забезпечують підзвітність та безпеку", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія була, є та буде загрозою" - ексміністр оборони Латвії

Хан також зазначив, що МКС - слушний судовий орган для цього, і не потрібно створювати спеціальний трибунал, до чого дехто закликав. Зокрема, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн та Європарламент.

Побоювання тут в тому, що спеціальний трибунал зіткнеться з тими ж сумнівами та перешкодами, що й Нюрнберзький.

"МКС дуже авторитетний суд. Минуло чверть століття з підписання Римського статуту. Маємо встановлену юрисдикцію. Ми чітко визнані Радою Безпеки ООН як міжнародний суд. Думаю, моя робота полягає у тому, щоб змусити закон працювати", - каже Хан.

На запитання про ордери на арешт, чи він може уявити, що Путін сяде на лаві підсудних, як Слободан Мілошевич із Сербії, Хан відповідає: "Ми почнемо з доказів. Це те, що робимо.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Звинувачення проти Путіна ті самі, що проти офіцерів СС на Нюрнберзькому трибуналі" - Джеймі Деттмер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути