субота, 15 квітня 2023 10:51

Звідки Папа Римський дізнається про війну в Україні: дипломат розповів

Звідки Папа Римський дізнається про війну в Україні: дипломат розповів
Папа Римський Франциск отримує інформацію про війну Росії проти України з різних джерел. Фото: glavcom.ua

Папа Римський Франциск отримує інформацію про війну Росії проти України як з формальних, так і неформальних джерел.

Понтифік користується інформацією, що надходить як з боку РФ, так і від української сторони. Про це в інтерв'ю Radio NV розповів посол України у Ватикані Андрій Юраш.

За його словами, одним із джерел інформації про війну, яка надходить до Папи Римського, є посол Росії у Ватикані Олександр Авдєєв. Однак, є й інші джерела.

"Мені довелося бути поруч біля Папи, коли він переглядав фільм відомого українсько-американського режисера Афінеєвського про звірства росіян у цій війні. Це майже на дві години фільм, який транслювали тут в одній із зал Ватикану, де був Папа, де були кілька кардиналів, багато людей наближених. І Папа отримав абсолютно весь комплекс за дві години. Це було, так би мовити, концентроване, я дуже вдячний режисеру Афінеєвському за цей фільм, він дуже емоційний. Але це ще одне джерело", ‒ розповів Юраш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін використовує релігію як зброю – спецдослідження ISW

Він додав, що і з російського боку Папа Римський має багато неформальних контактів.

"Наприклад, відомий контакт, такий Севастьянов є, представник російський старообрядців, який є в особистій дружбі із Папою. І він саме через Севастьянова доносить певні меседжі до Росії, Севастьянов їх озвучує і навпаки", ‒ сказав Юраш.

Минулого року посольство України у Ватикані надіслало більше формальних вербальних нот, ніж за попередні 30 років дипломатичних відносин.

"Крім того, Папа зустрічається з церковними діячами з українського боку найвищого рівня, наприклад, з Блаженнішим Святославом нещодавно зустрічався, з Всеукраїнською Радою церков, з окремими діячами. Так само він зустрічається з приватними особами. Відомо, хто з українського боку є в близьких контактах з Папою. Подібне є щось і з російського боку", ‒ розповів дипломат.

За словами Юраша, Папа Франциск намагається диверсифікувати джерела отримання інформації про війну в Україні.

Папа Римський Франциск у своїй великодній промові згадав про війну в Україні. Під час пасхальної меси на площі Святого Петра у Ватикані понтифік згадав про українців і закликав росіян шукати правду.

Папа Римський Франциск закликав до "поваги" до релігійних об'єктів після "виселення" Московської церкви з Києво-Печерської Лаври. У своєму щотижневому зверненні Франциск попросив Росію та Україну поважати релігійні святині й похвалив людей, які присвячують своє життя молитві, "незалежно від того, якої вони конфесії".

Зараз ви читаєте новину «Звідки Папа Римський дізнається про війну в Україні: дипломат розповів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути