середа, 25 квітня 2018 14:21

Зробили доступною гру, за допомогою якої ЦРУ тренує шпигунів

Зробили доступною гру, за допомогою якої ЦРУ тренує шпигунів
Гру "Колекція" створили для ЦРУ Фото: Jean-Philippe

Випустили копію настільної карткової гри, за допомогою якої ЦРУ тренує своїх співробітників.

Адаптована версія називається "ЦРУ: Збери все". Гру виставили на порталі для колективного збору коштів. У електронному вигляді вона коштує $10. За $29 продають роздрукований і упакований варіант. Розробники планують накопичити $30 тис. та зробити повноцінний заводський випуск, повідомляє "Медуза".

"Спочатку ці ігри не були спрямовані на те, щоб викликати у гравців радість перемоги. Або, навпаки, гіркоту поразки", - каже розробник Джейсон Меттью, який тестував версію ЦРУ. Але у комерційному варіанті навчальна частина сильно зменшена, гра стала азартнішою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія залишилась без YouTube: реакція соцмереж

Завдання гравців - знайти максимально успішну стратегію виходу з криз різних типів: економічних, військових, екологічних. У колоді понад 150 карт - кожна допомагає вирішити ту чи іншу проблему. Але є і карти, за допомогою яких гравці можуть погіршувати ситуації. ЦРУ таким чином моделювали реагування на "чорних лебедів" - раптові та непередбачувані проблеми, що вимагають нестандартних рішень.

Про те, що агенти ЦРУ на тренінгах грають у настільні ігри, стало відомо навесні 2017 року. Тоді 3 навчальні гри представили на фестивалі South by Southwest, який щорічно проходить у техаському Остіні.

Відомо про дві гри ЦРУ. Перша з них, "Колекція", присвячена вирішенню криз колективним шляхом. Кожен гравець бере на себе роль експерта в політичному, економічному чи військовому аналізі. Успіх залежить від спільних зусиль. Значну частину ігрового процесу займає колективне обговорення, яке заважає динаміці і робить гру малопривабливою з комерційного погляду.

У другій грі - "Бос злочинного світу: полювання на Ель Чапо" гравці діляться на дві команди. Одна полює на мексиканського наркобарона Хоакіна Гусмана Лоэра, інша грає за злочинців. У грі обов'язково повинен брати участь модератор. Одна партія може тривати понад години.

Зараз ви читаєте новину «Зробили доступною гру, за допомогою якої ЦРУ тренує шпигунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути