субота, 06 серпня 2022 13:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Жодна країна Альянсу не отримала такої допомоги, як Україна – посол Польщі

Жодна країна Альянсу не отримала такої допомоги, як Україна – посол Польщі
Жодна держава Північноатлантичного альянсу не отримувала таку кількість допомоги, як Україна, яка не є членом НАТО. Фото: eastnews.ua

Україна продовжує отримувати допомогу від західних партнерів. Жодна держава Північноатлантичного альянсу не отримувала таку кількість допомоги, як Україна, яка не є членом НАТО.

Якщо Західна Європа не допоможе Україні вистояти, то багато країн світу побачать, що політика агресії та зневаги до міжнародного права, яку веде РФ, не лише можлива, а й "вигідна". Про це заявив посол Польщі в Україні Бартош Чихоцький в інтерв'ю Polska Times

Дипломат переконаний, що у Західній Європі рівень усвідомлення необхідності підтримки України нижчий, ніж у країнах, які є її найближчими сусідами. Але поступово це розуміння приходить.

"У Західній Європі усвідомлення необхідності підтримки України, напевно, є нижчим, ніж у нашому регіоні. Однак, безумовно, варто поставити запитання, чи можна досягти достатнього рівня підтримки за такого масштабу руйнувань і злочинів? Не хочу виправдовуватись, але хочу зазначити, що впродовж кількох місяців позиції держав дуже чітко змінювалися", – зазначив Чихоцький.

Посол нагадав, що у перші тижні після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Німеччині точилися дискусії про те, чи має працювати "Північний потік-2". Але зараз ця тема не порушується взагалі й питань не виникає ні в кого.

На початку російської агресії багато країн також заявляли, що не постачатимуть Україні зброю. Але зараз вони її постачають. Це не завжди те озброєння, про яке просить Україна, і не завжди в тій кількості, яка потрібна для перелому ситуації на фронті. Але щодо цього міжнародне співробітництво, на думку Чихоцького, рухається в правильному напрямку.

До того ж, європейські країни також посилюють санкційний тиск на агресора.

"У нас є сім пакетів санкцій. Це ще не той рівень тиску, який нас повністю влаштовує, проте сім пакетів прийнято. А ми працюємо над наступними", – наголосив посол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна в Україні продемонструвала повну безпорадність і нерішучість ООН – Кучма

Також дипломат зазначив, що Україна вже отримує безпрецедентну військову підтримку.

"У Рамштайні відбулися чотири конференції НАТО з координації військової підтримки України. Це безпрецедентно. Жодна держава НАТО ніколи не отримувала такої допомоги, як Україна, яка не входить до НАТО. Це стосується і найглибшого розвідувального та супутникового забезпечення, а також навчання українських солдатів на полігонах у Великій Британії, Польщі, США та інших країнах", – заявив Чихоцький.

Він переконаний, що Захід зобов'язаний підтримувати Україну до її перемоги у війні, а також після неї. Адже збереження України є питанням безпеки світової спільноти.

"Потрібні й подальші зусилля, доки Україна не вистоїть проти нападу, а потім підтримка на довгі роки вперед у процесі відновлення. Міжнародна спільнота не може допустити військового чи соціально-економічного колапсу України. Це показало б багатьом країнам, що така політика агресії та зневажання міжнародного права дає свої плоди", – заявив дипломат.

Цього тижня президент Володимир Зеленський обговорив із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом військову підтримку України.

Позаторік Україна здобула статус партнера розширених можливостей Альянсу. Більшість українців за вступ України до НАТО і ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Жодна країна Альянсу не отримала такої допомоги, як Україна – посол Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути