пʼятниця, 17 березня 2017 13:49

Знайшли найдавніші скелі Землі

Знайшли найдавніші скелі Землі
Знайдені найдавніші скелі Землі. Фото: Live Science

Гірські породи на північному заході Канади містять сліди первинної кори Землі. Вона сформувалася 4 млрд років тому.

Це виявили вчені з Інституту науки Карнеґі у Вашингтоні та Університету Оттави, пише espreso.tv з посиланням на Live Science.

У науковому середовищі була усталена думка, що на Землі не залишилося ніяких слідів первинної кори, яка покривала планету після її формування 4,5 млрд років тому. Вважали, що вона була або знищена, або занурена в глибини планети.

Проте таку кору вдалося знайти. Дослідники звернули увагу на те, що первинна кора Землі повинна була мати особливе співвідношення часточок ізотопів неодиму. Вони утворюються при радіоактивному розпаді іншого елемента - самарія.

Вчені проаналізували концентрацію ізотопів неодиму в давніх породах кори Землі на території Канади, Гренландії, Австралії, ПАР та інших місць. Виявилося, що на північному заході Канади зустрічаються поклади граніту та інших порід, часточки неодиму в яких відповідають значенням, характерним для первинної кори планети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні статуї знайшли в тунелях ІДІЛ

"Пошук залишків цієї древньої кори виявився важкою справою. Але новий підхід дає можливість виявити дійсно давню кору, а не просто "дуже старі скелі", - наголосили вчені.

Команда археологів виявила в Данії великий лабіринт з каміння. Він належить до неолітичного періоду. Припускають, що його використовували як стародавній храм Сонця.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдавніші скелі Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути