вівторок, 26 січня 2021 07:00

Знайшли найбільший у світі алмаз

Знайшли найбільший у світі алмаз
Алмаз "Кулліан" / Wikipedia

26 січня 1905-го в копальні "Прем'єр" біля міста Преторія, тепер територія ПАР, знайшли найбільший з відомих алмазів з первинною вагою 3106 карат, 621 г. Її керівництво республіки Трансвааль подарувало британському королю Едуарду VII. Через 3 роки голландський ювелір Жозеф Ашер розділив алмаз на 106 діамантів, два найбільші з яких прикрасили Британський державний скіпетр і корону Британської імперії.

У 1898-му 36-річний каменяр Томас Куллінан випадково знайшов у струмку біля дому, неподалік Преторії, алмаз. Попри те, що місцевість, де він жив, була далеко від відомих алмазних родовищ, він придбав навколишню землю, на якій у 1902-му відкрив копальню "Прем'єр".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік знайшов великий злиток золота

Через 3 роки безрезультатних пошуків, 26 січня 1905-го шахтар Томас Іван Пауелл виявив на глибині 6 м під землею вкраплений в породу алмаз, який добув і підняв на поверхню.

Як показав аналіз, проведений британським хіміком Вільямом Круксом, камінь мав вагу 621,2 г (3106 карат). Він був надзвичайно чистим, хоча мав у глибині чорну точку, яка свідчила про наявність внутрішніх деформацій. Через те, що алмаз мав одну гладку грань, вирішили, що він є осколком більшого каменю, проте пошуки виявились марними.

Алмаз назвали "Куллінаном". Його продали уряду колонії Трансвааль за 150 тис. фунтів стерлінгів (приблизно $24 млн. на теперішні гроші. – Gazeta.ua) і за пропозицією прем'єра Луї Бота подарували королю Великої Британії Едварду VII в знак вірності та вдячності людей Трансвааля за надання колонії самоврядування після закінчення англо-бурської війни.

"Кулінан" відіслали в Лондон звичайною бандероллю. Щоб відвернути увагу грабіжників, морем паралельно відправили корабель із схованим у сейфі муляжом під охороною. Коштовність вручили королю в день його народження - 9 листопада 1905-го.

Через внутрішній дефект було вирішено розрізати камінь. У 1908-му цю роботу виконав голландський ювелір Йозеф Ашер. Він розділив цінний камінь на 9 великих і 96 дрібних діаманти. Два найбільші прикрасили скіпетр і корону Британської імперії.

Решта каменів в 1910-му була продана уряду Південно-Африканського Союзу, а той подарував їх Марії Текській - дружині нового британського короля Георга V.

31 травня 1910 року, в день проголошення Південно-Африканського Союзу, Томас Куллінан був посвячений у лицарі на знак визнання його внеску в промисловий розвиток Південної Африки.

"Велика зірка Африки" з цього алмазу й досі є найбільшим полірованим білим діамантом у світі і до 1985-го тримала першість серед діамантів будь-якого кольору, доки її на 15,37 карат, тобто 3,07 г, не перевершив камінь "Золотий ювілей", знайдений теж в копальні "Прем'єр". Він вирізаний з великого коричневого алмазу, вагою 755,5 карати, тобто 151 г.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найбільший у світі алмаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути