субота, 25 липня 2020 08:05

Жінка вперше вийшла у відкритий космос

Жінка вперше вийшла у відкритий космос
Світлана Савицька здійснила перший вихід у відкритий космос. Фото: wixstatic.com

25 липня у 1984 році Світлана Савицька перша із жінок-космонавтів здійснила вихід у відкритий космос. Пробула там 3,35 год.

Це був другий політ жінки у космос. Тоді була бортінженером корабля "Союз Т-12" та станції "Салют-7". Тривалість цього космічного польоту склала 11 діб 19 год. 14 хв 36 с. ­

Савицька народилася 8 серпня 1948 року в Москві. Після закінчення середньої школи вступила в інститут і одночасно сіла за штурвал літака. Освоїла типи літаків МіГ-15, МіГ-17, Е-33, Е-66Б. Займалася парашутною підготовкою. Встановила 3 світових рекорди в групових стрибках з парашутом зі стратосфери і 15 світових рекордів на реактивних літаках. Є абсолютна чемпіонкою світу з вищого пілотажу на поршневих літаках. Згодом здобула навики льотчика-випробувача. У цій справі освоїла 20 типів літаків.

Досягнувши успіхів як льотчик, у 1980 році Савіцька пішла у космонавти. Перший політ здійснила уже у 1982-му як космонавт-дослідник корабля "Союз Т-7". Працювала на борту орбітальної станції "Салют-7". Тривалість цього польоту була значно меншою - 7 діб 21 год. 52 хв 24 с.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як працюють астронавти NASA у відкритому космосі

Після виходу у відкритий космос, жінка планувала здійснити ще один політ уже як командир жіночого екіпажу разом з Катериною Івановою та Оленою Доброквашиною. Спочатку політ планували на листопад 1985-го, але перенесли на рік через несправність орбітальної станції. Але згодом Савицька змушена була взагалі відмовитися від польоту, адже завагітніла та пішла у декретну відпустку. 11 листопада 1986 року народила сина Костянтина.

У 1993 році пішла на пенсію. Працювала доцентом Московського авіаційного інституту. Потім зайнялася політикою. Була депутатом Державної Думи 4 скликань.

Зараз Савіцькій 71 рік, але продовжує працювати. Обіймає посаду заступником голови Комітету Державної Думи з оборони.

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер здійснила політ у космос 9 серпня 2006-го. Цього дня на кораблі "Атлантіс" вперше на орбіту Землі вийшла жінка українського походження.

Зараз ви читаєте новину «Жінка вперше вийшла у відкритий космос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути