Ексклюзиви
середа, 02 вересня 2020 12:30

Зімбабве хоче повернути землю білим фермерам

Зімбабве хоче повернути землю білим фермерам
Білий фермер Дей Вейкфілд втратив ферму 2001-го. Зараз орендує її в темношкірих власників. Фото 2019 року/ВВС

Влада Зімбабве заявила, що білі фермери, чию землю конфіскували під час земельної реформи 2000-2001 років, можуть подати заявки на її повернення. Якщо ділянки буде неможливо повернути, запропонують інші. Реформу, під час якої вигнали білих власників із ферм, провели за правління колишнього диктатора Роберта Мугабе. Вона довела країну до економічного колапсу.

Унаслідок аграрної реформи Мугабе землю забрали в близько 4 тис. білих фермерів, переважно голландців, британців і німців. Її передали пів мільйону зімбабвійців. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік працює водієм у ресторані. Йому дозволяють забирати помиї

Торік Хараре оголосив, що виплатить $64 млн компенсації фермерам, які втратили землю, але вона поширюється тільки на нерухоме майно, а не на землю.

Зараз міністри фінансів і сільського господарства Зімбабве запропонували білим звертатися з заявками про повернення землі. Якщо неможливо, то можуть отримати іншу ділянку взамін.

"Щоб дозволити колишнім власникам повернути свою землю, уряд відкличе пропозиції, зроблені чорношкірим фермерам під час реформи Мугабе. Тим чорношкірим, які займають колишні ферми білих, запропонують альтернативні земельні наділи в інших місцях", - йдеться в повідомленні уряду.

Влада США обіцяє натомість відновити фінансову допомогу міжнародних організацій для Зімбабве та скасувати санкції.

Зімбабве звільнилася від британського колоніального панування 1980-го. Тоді велика частина сільськогосподарських земель належала приблизно 4 тис. білим фермерам. 2000-го диктатор Мугабе розпочав земельну реформу. Передав націоналізовану землю у власність соратникам, переважно ветеранам війни за незалежність. Ті нічого не знали про фермерство. Цей крок призвів до спустошення колишньої житниці Африки і глибокої економічної кризи.

2001-го Конгрес США ввів санкції проти Зімбабве. Америка заблокувала кредити від міжнародних фінансових організацій. Санкції ввели країни ЄС. У 2002-2003 роках МВФ призупинив допомогу. Реформа призвела до катастрофічного зростання цін і безробіття, яке досягло 80% дорослого населення. У 2002-2008 роках ВВП впав на третину з $6,8 млрд до $4,4 млрд. Гіперінфляція досягла 231 000 000%.

Диктатор Мугабе правив Зімбабве з 1987-го по 2017-й. Втратив владу внаслідок військового перевороту.

Зараз ви читаєте новину «Зімбабве хоче повернути землю білим фермерам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути