Ексклюзиви
четвер, 17 березня 2022 10:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський звертається до німецького парламенту. Йому аплодують

Зеленський звертається до німецького парламенту. Йому аплодують
Зеленський говорить із німецькими парламентарями через відеозв'язок. ФОТО: ОП

Президент України Володимир Зеленський звертається до німецького парламенту через відеозв'язок.

У залі присутні члени уряду, канцлер Олаф Шольц, посол України в Німеччині Андрій Мельник і працівники нашого посольства.

Усі присутні зустріли оплесками звернення українського лідера.

"Ваша країна обрала демократію і саме цього боїться Путін. Свобода – дарунок, за який потрібно завжди боротися", - звернулася до Зеленського головуюча на засіданні Катрін Гарінг-Еккарт.

Вона додала, що світ зараз "здригається від картин того, як Росія вбиває жінок і дітей та руйнує українські міста".

"Шановний німецький народе. Звертаюся до вас після трьох тижнів повномасштабного російського вторгнення в Україну. Звертаюся до вас, коли Росія бомбардує наші міста, руйнуючи усе, що є в Україні – лікарні, школи. Ракетами, авіабомбами артилерією. За три тижні загинули дуже багато українців. Окупанти убили 108 дітей. Посеред Європи. Я звертаюся до вас після численних прохань і переговорів. Після кроків і санкцій, яких замало. За три тижні ми помітили те, що ви зараз не помічаєте: ви – ніби знову за стіною. Не Берлінською, але посеред Європи – між свободою та неволею. І стіна ця міцнішає з кожною бомбою, яка падає на Україну. З кожним рішенням, яке не приймається заради миру", - такими словами почав звернення Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без Samsung, без ліків, замість кави – цикорій. Список санкцій проти РФ за минулу добу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ви зробили неможливе" - міський голова Мелітополя звернувся до українців після звільнення з шестиденного полону

Президент України натякнув, що рішення щодо Росії потрібно було приймати значно раніше.

"Коли ми говорили вам про "Північний потік-2", то ви відповідали: "Це економіка". А це був цемент для нової стіни. Коли ми запитували, що зробити Україні аби отримати гарантії безпеки, то чули відповідь: "Рішення такого на столі поки немає". І ви зволікаєте зараз з питанням про вступ України в Євросоюз. Для декого – це політика. Але це каміння для нової стіни", - сказав президент України.

Володимир Зеленський дорікнув німецьким парламентаріям, що замість превентивних санкцій проти Росії до початку агресії – вони намагалися продовжувати вести з нею економічну співпрацю.

"Я звертаюся до вас від імені українців. Від маріупольців – мирних мешканців міста, яких російські війська знищують. Вони там цілодобово без їжі, електрики, зв'язку. Російські війська вважають мішенню усе. Вони цілодобово руйнують усе і не пускають туди жодного гуманітарного вантажу. Ви все це можете побачити, якщо підніметеся над стіною. Я звертаюся до вас від імені Збройних сил України, які захищають нашу державу. Чому вони не отримують допомоги від вас? Чому країни з-за океану нам виявилися ближчими, ніж ви? Це стіна, яку хтось не помічає", - сказав глава української держави.

Водночас Зеленський подякував німецькому народу, журналістам, бізнесу та політикам, які підтримали Україну та виступають за посилення санкцій проти РФ і не вагаються з відповіддю на питання "чи треба відключати Росію від SWIFT".

"Канцлер Шольц, руйнуйте цю стіну. Підтримайте мир і підтримайте кожного українця. Допоможіть нам зупинити війну", - підсумував Зеленський.

24 лютого о 4:00 ранку Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський звертається до німецького парламенту. Йому аплодують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути