Ексклюзиви
понеділок, 06 березня 2023 11:26

Спецтема: Війна Росії проти України

"Зеленський сперечається з Залужним через Бахмут" - Bild

Стаття у німецькому виданні Bild

У жодному іншому місці на сході України не загинуло стільки солдатів. Ніде тактика "м'ясорубки" Росії не була такою кривавою. І жодне інше місце не викликає бурхливіших дискусій в Україні.

Автор: dpa
  Президент Володимир Зеленський не в ладах із генералом Залужним
Президент Володимир Зеленський не в ладах із генералом Залужним

Між президентом Володимиром Зеленським, 45 років, та його найважливішим генералом Валерієм Залужним, 49 років, виникла суперечка через битву за Бахмут.

У президента та верховного головнокомандувача принципово різні погляди на те, як армія має вчинити з Бахмутом.

Залужний вже кілька тижнів тому рекомендував подумати про вихід із Бахмута з тактичних причин

З кількох джерел у керівництві в Києві Bild дізнався, що Залужний вже кілька тижнів тому рекомендував подумати про вихід із Бахмута з тактичних причин.

Передісторія. З воєнної точки зору, Бахмут не має стратегічного значення. Відхід із зруйнованого міста не матиме вирішального значення. Тільки завдяки концентрації Росії на цьому місті та розгортанню тисяч найманців ПВК "Вагнера" місто стало політичним символом. Зеленський оголосив місто "фортецею" у грудні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми накопичили можливості для масштабної атаки" - Ігор Романенко

У невпинних спробах взяти Бахмут штурмом Росія втратила багато тисяч солдатів. Зокрема, колишніх зеків. Але хоча російські втрати, як кажуть, значно вищі, багато українських солдатів теж загинули в самовідданій обороні міста. Кажуть, на цьому тлі Залужний наполягав на можливому виході з міста на ранньому етапі.

Українська влада заявила, що рішення залишитися в Бахмуті було правильним.

Автор: info.bild.de
  Мапа бойових дій в Україні
Мапа бойових дій в Україні

Обґрунтування. Прилипнувши до Бахмута, російська армія серйозно постраждала як в сенсі людей, так і матеріальному. Наприклад, було знищено безліч танків та бронемашин.

Але між Зеленським та Залужним йдеться вже не лише про військові справи. Хоча на початку війни між двома лідерами існувала велика єдність, і ролі були чітко розділені, зараз це змінилося.

Залужний набирає популярності. Завдяки своїй переконливій манері поведінки він став настільки популярним серед населення, що багато хто вже розглядає його як можливого кандидата в президенти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія була, є та буде загрозою" - ексміністр оборони Латвії

Хоча Залужний ніколи не заявляв, що хоче балотуватися, але в якийсь момент Зеленський та його оточення, мабуть, побачили в ньому можливого конкурента.

За даними українських військових джерел, Залужний працює лише на перемогу над російськими військами та намагається максимально захистити своїх бійців. Лише через це виникла дискусія про Бахмут.

Більшість солдатів у Бахмуті не розуміють, чому місто втримується

Настрої Залужного розділяє більшість бійців у Бахмуті. Український військовий аналітик, який побажав залишитися анонімним, сказав: "Більшість солдатів у Бахмуті не розуміє, чому місто утримується. Питання, які хлопці там ставлять собі – яка стратегія? Навіщо нам окопуватись, коли нас оточує ворог?".

За останні кілька місяців журналісти Bild поговорили з десятками солдатів у Бахмуті. Настрій зрозумілий – вони вважали, що відступ мав статися давно. Український солдат написав Bild у суботу: "Якщо нас тут повністю оточать, це буде катастрофою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Західні літаки на озброєнні України зможуть вражати цілі в РФ" - Джеффрі Фішер

Інша сторона керується іншими міркуваннями - якби вони пішли з Бахмута, такі бої відбулися б в інших місцях. Ціль - не дати росіянам просунутися вперед і водночас завдати їм найважчих втрат.

Спочатку Бахмут був пасткою для росіян, тепер став пасткою для українців

Інший український військовий аналітик сказав: "Спочатку Бахмут був пасткою для росіян, тепер став пасткою для нас. Вбиваємо їх у співвідношенні 1:7. На кожного вбитого українця гинуть семеро росіян. Це єдина військова причина утримувати Бахмут. Але війська мали вивести звідти три тижні тому, коли росіяни взяли Красну гору. Рішення залишатися в місті було добрим, але вони перестаралися".

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський сперечається з Залужним через Бахмут" - Bild». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути