вівторок, 13 квітня 2021 09:20

Здійснили перший переліт через Атлантику

Здійснили перший переліт через Атлантику
Літак "Бремен", який сів у Північній Америці / Wikipedia

13 квітня 1928 року німецький пілот Герман Кель, ірландський пілот Джеймс Фіцморіс і барон Еренфрід Ґюнтер Фрайгер фон Гюнефельд, який фінансував експедицію, здійснили перший трансатлантичний переліт з Європи до Північної Америки, вилетівши з Ірландії та вдало приземлившись на невеликому канадському острові.

Вітри, в Північній Атлантиці дмуть із Північної Америки до Європи, прискорюючи польоти літаків на схід. Але водночас вони створюють зустрічний вітер і серйозну проблему для тих, хто летить на захід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер авіаконструктор, що збудував найбільший в світі вантажний літак

Кель, який літав у німецькій армії під час І світової війни, і фон Гюнефельд, якому відмовили в повітряній службі через стан здоров'я, спробували перелетіти Атлантику 1927 року, але повернули назад через погану погоду. З долученням Фітцморіса, який служив у британських Королівських ВПС, вони зробили другу спробу у квітні 1928-го, використовуючи один з двох літаків Junkers W33 фон Гюнефельда - літак "Бремен".

Тріо зібралося в Дубліні наприкінці березня, але негода затримала зліт на 17 днів. Зрештою, 12 квітня вони вилетіли з аеродрому біля Дубліна, маючи намір летіти в Нью-Йорк. Спочатку політ тривав нормально, але через грозові хмари та несправний компас вони відхилилися приблизно на 40° від курсу, коли наближалися до Канади. Їхні проблеми на цьому не закінчилися. Незабаром авіатори зрозуміли, що стався витік нафти. Вони відмовилися від плану сісти в Нью-Йорку й почали шукати найближче місце для посадки. Ним виявився острів Грінлі.

Кель і Фіцморіс посадили літак на замерзлий ставок. Літак пошкодили, але пілоти травмувань не зазнали. Отже, вперше в історії люди перелетіли Атлантику зі сходу на захід.

Коли вони пізніше прибули в Нью-Йорк, залишивши літак на ремонт, то їх вітали парадом і урочистостями, гідними героїв. У наступні кілька місяців авіатори подорожували США та Європою, зустрічалися з високими особами. Льотчики мали такий самий статус знаменитостей, як і Чарльз Ліндберг, який зробив перший самостійний трансатлантичний переліт із Північної Америки до Європи 1927 року.

Зараз ви читаєте новину «Здійснили перший переліт через Атлантику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути