Ексклюзиви
субота, 14 жовтня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Зараз ідеальний час, щоб Байден передав Україні заморожені активи Росії

Зараз ідеальний час, щоб Байден передав Україні заморожені активи Росії
Артилерійські боєприпаси для України розвантажують з вантажного літака американської авіакомпанії в аеропорту Ряшова, 5 квітня 2023 року / East News

Думки у виданні The Hill почесного науковця Американського інституту підприємництва Норма Орнштейна, і колишнього федерального прокурора та радника організації Lawyers Defending American Democracy Денніса Афтергута

Жахливі події на Близькому сході мають наслідки, які виходять далеко за межі Ізраїлю. Вони також мають величезний вплив на інший жахливий міжнародний конфлікт сьогодні - російське вторгнення в Україну.

Поки США поспішають дати ізраїльтянам життєво важливу військову допомогу, у Конгресі ховається виклик щодо продовження життєво важливих постачань озброєнь для України. У вівторок сенатор Джош Хоулі безсоромно використав кризу в Ізраїлі та Газі для просування проросійської програми, закликаючи перенаправити фінансування з України в Ізраїль.

Тим часом президент Джо Байден має інструмент, який міг би подолати негайну кризу в Палаті представників через зупинку фінансування України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Перед тим, як минулого тижня скинули з посади колишнього спікера Палати представників Кевіна Маккарті, він встиг відкласти пакет допомоги Україні на $24 млрд. Майкл Маккорд, головний фінансовий директор Пентагону, каже, що в плані допомоги України залишилося лише $5 млрд - на два місяці витрат на озброєння.

Зараз Палата представників знаходиться в підвішеному стані, без спікера. Хоча конгресмен Стів Скаліз, кандидат від Республіканської партії на цю посаду, підтримував допомогу Україні в минулому, можете бути певні, що ізоляціоністська група трампістів в його партії залишить це в минулому в обмін на свої голоси за нього як спікера.

Байден має передати Україні заморожені суверенні активи Росії. $20- 35 млрд, які зберігаються в США

Що робити? Є чіткий, юридично обґрунтований, практичний і моральний - Байден має передати Україні заморожені суверенні активи Росії. Можливо, $20- 35 млрд, які зберігаються в нашій країні.

Це дало б величезну перевагу та стало б прикладом для наших європейських союзників, які, можливо, чекають на це. Вони тримають значно більші запаси російського багатства у себе, очевидно, понад $200 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Падіння України було б катастрофою для США. Путін заявив, що "найбільшою геополітичною катастрофою" ХХ століття став кінець СРСР. Його націоналістично-експансіоністський погляд говорить нам, що його амбіції не закінчаться на Україні, якщо він її завоює. Згідно зі Статтею 5 Договору НАТО, напад на будь-якого члена Альянсу зобов'язує інші країни-члени вступити у війну. Забезпечення фінансування самооборони України - економічно вигідна зовнішня політика для концепції "Америка понад усе".

Росія стверджуватиме, що передача її суверенних активів порушить міжнародне право. Наші найкращі вчені мають відповідь.

Немає підстав, згідно з міжнародним правом, стверджувати, що Росія може порушувати суверенітет України, посилаючись на власний суверенітет як на непорушний щит

Як написав у вересні в The New York Times професор конституційного права з Гарвардського університету Лоренс Трайб, "просто немає підстав, згідно з міжнародним правом, стверджувати, що Росія може порушувати суверенітет України, посилаючись на власний суверенітет як на непорушний щит".

Насправді Трайб і його колеги з юридичної фірми Kaplan and Hecker написали 123-сторінковий звіт, в якому викладаються правові підстави для дій Байдена.

У центрі плану Закон про міжнародні надзвичайні економічні повноваження. У ньому Конгрес делегував президенту повноваження оголошувати міжнародний надзвичайний стан щодо "будь-якої незвичайної та надзвичайної загрози за межами США для національної безпеки, зовнішньої політики чи економіки США".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Відповідно, закон дає президенту повноваження "передати будь-які права на будь-яку власність, у якій будь-яка іноземна країна має будь-який інтерес щодо будь-якої власності у США".

Відповідно до закону існує прецедент, коли президент передає повне право власності на заморожені активи іноземної держави в США новому власнику. У 1992 році, після того, як іракський диктатор Саддам Хусейн вторгся в Кувейт, президент Джордж Буш-старший заморозив $30 млрд іракських активів у США. Пізніше він передав їх Комісії з компенсацій ООН для жертв іракської агресії.

Крім правових повноважень і прецедентів, моральний імператив переказу російських коштів зі США в Україну - переконливий. Особливо справедливо віддати заморожені активи загарбника нації, яка намагається захиститися. Байден може одночасно захистити нашу національну безпеку, підвищити світову стабільність і поліпшити імідж Америки, допомагаючи жертві агресії протистояти агресору власними ресурсами загарбника.

Він має зробити це зараз. Криза - це страшна річ, яку не можна змарнувати.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Зараз ідеальний час, щоб Байден передав Україні заморожені активи Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути