понеділок, 05 вересня 2022 16:00

Залізна Ліз: шість міністерських посад і лідерство в уряді

Давнінґ-стріт, 10 знову має домочадців – Консервативна партія обрала нового лідера й Британія отримала нового прем'єра. Ним стала міністерка закордонних справ.

Консервативна партія визначилася на виборах нового керівництва. Від завтра країною керуватиме Мері Елізабет Трасс – чинна міністерка закордонних справ, яка із суттєвим відривом перемогла опонента Ріші Сунака, колишнього міністра фінансів.

Чинний прем'єр Борис Джонсон офіційно представить свою відставку Її Королівській Величності. Лише з невеликою паузою до неї на аудієнцію прибуде вже нова прем'єрка Трасс і отримає від королеви офіційне запрошення утворити новий уряд Її Величності. Після цього в Трасс залишиться трохи менш як доба, щоб підготуватися до першої сесії запитань від парламенту. Відповідно, вже з четверга від прем'єр-міністерки чекатимуть перших обіцяних кроків – і урізання податків, і запровадження субсидій на рахунки за енергію, і нові кроки щодо України.

Ліз Трасс справді має одразу показати активність і результат. І сподіватися, що цим зможе завоювати ширшу підтримку населення. Адже якщо дивитися правді у вічі, її вибори не були репрезентативними – буквально, це рішення вибірки в майже 200 000 членів Консервативної партії, що становить 0,3% британського населення. Здебільшого вони старші, заможніші, слушніші в політичних поглядах за медіану населення, і, що важливо 2022 року, на 95% є європеоїдами. Тому для нового лідера консерваторів це справді буде викликом – знайти свого виборця серед усієї маси населення.

Критики "обзивали" Трасс амбіційною. Вона відповіла, що будь-яку жінку, яка досягає успіху, намагаються цим образити. І Трасс справді в категорії успішних жінок – до призначення на посаду прем'єрки мала шість міністерських посад, востаннє – 11-місячний термін як міністерка закордонних справ.

Трасс була "останньою Джонсонівкою" – не закликала Бориса до відставки й залишалася в його команді

Великим плюсом для нової прем'єрки виявився той факт, що була буквально "останньою Джонсонівкою" – вона єдина з усього керівного складу його кабінету міністрів, яка так і не закликала Бориса до відставки й залишалася в його команді попри весь шторм довкола. Спочатку британські аналітики приводили цей факт як негатив. Мовляв, це зайве нагадування скандального оточення Трасс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Великій Британії оголосили переможця виборів прем'єра

Зрештою виявилося, що справи саме мають протилежний характер. Насправді Джонсон досі мав велику підтримкц серед низинного електорату й членів партії на місцях. Настільки великою, що якби мав можливість знову взяти участь у виборах прем'єра, то обігнав би й Трасс, і Сунака в середньому на 20%. Тому всі політики, які продовжують його тему й наратив, автоматично отримували і його частку електорату. Трасс на цьому зіграла, здобувши не тільки значну частину голосів, але й активну медіапідтримку. Таким чином її перемога була забезпечена.

Проте перемога на консервативному голосуванні – це лише перший крок з усіх можливих труднощів для політикині.

Автор: ЕРА
  Консервативна партія визначилася на виборах свого нового керівництва. З завтрашнього ранку країною керуватиме Мері Елізабет Трасс - чинна міністерка закордонних справ, яка із суттєвим відривом перемогла свого опонента Ріші Сунака, колишнього міністра фінансів
Консервативна партія визначилася на виборах свого нового керівництва. З завтрашнього ранку країною керуватиме Мері Елізабет Трасс - чинна міністерка закордонних справ, яка із суттєвим відривом перемогла свого опонента Ріші Сунака, колишнього міністра фінансів

Перші виклики для прем'єрки Трасс

Підвищення цін на енергетику, економічна криза, інфляція, невирішений брекзит, озлоблений ЄС, Росія – це все далеко не повний список того, із чим доведеться зіштовхнутися новій прем'єр-міністерці вже з першого дня в офісі.

Середні тарифи за опалення та електроенергію в Британії, які раніше становили приблизно 150-200 фунтів, уже на жовтень цього року ризикують сягнути майже 1000 фунтів для одного домогосподарства. А до лютого жовтневі тарифи можуть стрибнути ще майже втричі. Це надзвичайно складна ситуація як для економіки загалом, так і для британського суспільства. До цього додається інфляція, яка вперше за 40 років сягнула двозначних позначок.

Брекзит насамперед означав відтік робочої сили, яку зараз треба оперативно чимось надолужити

Не забуваємо про кризу ринку праці – брекзит насамперед означав відтік робочої сили, яку зараз треба оперативно чимось надолужити. Всі ці процеси розвиваються паралельно й потребують негайного рішення в найвищих кабінетах Вайтголлу й Давнінґ-стріт.

Далі – брекзит. Так, він ще не вирішений. Так, він тільки підходить до завершення. І ні, все ще далеко від простого рішення.

Кордон в Ірландії зараз встановити неможливо. Є два варіанти: на суші й у морі. Кожен з них так чи інакше причинить суспільне невдоволення та нові масові сутички на вулицях Белфаста й інших великих міст півночі. Вже лунали погрози від радикальних угруповань по обидві сторони конфлікту – і від католиків, і від протестантів. Тому навіть поліційному управлінню Північної Ірландії вперше з кінця Лихоліття довелося визнати наявність серйозної терористичної загрози для населення.

Лондон досі не домовився ні з Парижем, ні з Брюсселем щодо нових кордонів риболовних угідь у Ла-Манші

Але не Ірландією єдиною – Лондон досі не домовився ні з Парижем, ні з Брюсселем щодо нових кордонів риболовних угідь у Ла-Манші. Торік проблеми там змусили французів застосувати два бойові кораблі. Крім того, нема навіть натяку на нову економічну угоду між ЄС і Британією, яку обидві сторони чекають вже понад п'ять років.

Чудово всю цю ситуацію ілюструє така словесна перепалка. "Судити про це ще зарано", – сказала нещодавно Трасс щодо того, чи був президент Франції Еммануель Макрон "другом чи ворогом" для британців. Макрон відповів: "Якщо французи й британці не зможуть сказати, друзі вони чи вороги – а це доволі жорстка термінологія –, ми матимемо проблеми".

І Росія. А що з Росією? Тут саме жевріє позитивна для нас розв'язка.

Автор: Twitter
   У липні міністри закордонних справ України і Великої Британії Дмитро Кулеба та Ліз Трасс заявляли, що шлях Володимира Путіна до столу переговорів лежить через поле бою. Закликали ігнорувати капітулянтів
У липні міністри закордонних справ України і Великої Британії Дмитро Кулеба та Ліз Трасс заявляли, що шлях Володимира Путіна до столу переговорів лежить через поле бою. Закликали ігнорувати капітулянтів

Трасс та Україна

Із самого початку своєї кампанії нова прем'єр-міністерка активно підтримувала Україну й часто згадувала про нашу спільну боротьбу з російською навалою під час дебатів із Сунаком. Для неї, як міністерки закордонних справ, це було потужним козирем. Британія захищала союзника, допомагала демократії перемогти злісного диктатора. Задавала тон всьому Заходу. Це одна з причин, чому саме Трасс і міністр оборони Бен Воллес були фаворитами ще з першого туру. Все ж, українське питання і досі є вкрай важливим для британської публіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трасс зробила перші заяви після перемоги на партійних виборах

Сама Трасс 28 липня заявила таке: "Як прем'єр-міністр буду найбільшим другом України – слідуючи стопами Бориса Джонсона – і буду повністю відданою тому, щоб Путін зазнав стратегічної поразки в Україні. Щоб Росія була обмежена в майбутньому. Цей конфлікт перебуває на волосині, і зараз не час говорити про поступки й компроміси жахливому диктатору".

Трасс встигла заявити, що дзвінок Зеленському стане чи не першим на посаді

З того часу ми бачили лише укріплення такої проукраїнської позиції – міністерка вже встигла заявити, що дзвінок Зеленському стане чи не першим на посаді. Продовжуючи цю логіку, справді варто й очікувати одного з перших візитів Трасс саме в Україну – де ще їй влаштують захід, гідний її попередника. Хоча свого часу українська медіаспільнота й аудиторія соцмереж мала зуб на Трасс – якось її місцеві журналісти підловили на питанні відправлення військ в Україну. І, звісно ж, вона мала відповісти, що такий сценарій зараз навіть не розглядає.

Проте треба розуміти, що за прем'єрства Трасс підтримка України не лише збережеться, але й посилюватиметься. Співпраця наших країн є одним з національних інтересів Сполученого Королівства, закріплених як у безпековій стратегії Британії, так і в новій геополітичній доктрині "Глобальна Британія". Тому допомога нам у боротьбі з московською навалою – це та єдина тема, на якій беззаперечно сходяться всі політичні сили в Лондоні.

Допомога нам у боротьбі з московською навалою – це та єдина тема, на якій беззаперечно сходяться всі політичні сили в Лондоні

Щодо самої Трасс, то вона останні місяці побудувала свій образ і реноме саме на питанні підтримки нашої держави. І так завойовувала симпатію не лише британського, але й українського слухача. Важко уявити, навіть з доволі цинічного політичного погляду, що вона таку потужну й вигідну для себе тему просто покине одного дня. Та й потім варто не забувати, що саме Ліз Трасс після відходу від справ Джонсона тепер вважається російськими пропагандистами "головною радикальною західною русофобкою". Як на мене, це вже мінімально достатній аргумент на її користь – погану людину русофобом не назвуть.

Зараз ви читаєте новину «Залізна Ліз: шість міністерських посад і лідерство в уряді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути