середа, 09 листопада 2022 11:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Заклики Пригожина до "репресій" налякали російських олігархів – Bloomberg

Заклики Пригожина до "репресій" налякали російських олігархів – Bloomberg
Російська еліта налякана закликами до "сталінських репресій". Фото: ТАСС

Російську еліту налякали заклики засновника приватної військової компанії "Вагнер" Євгена Пригожина про повернення до "сталінських репресій".

Заможні росіяни побоюються арештів та "чисток", пише Bloomberg. Деякі російські чиновники і представники бізнесу в анонімному форматі розповіли виданню про зростаюче занепокоєння серед еліти, яка не має достатнього ентузіазму для підтримки військових дій в Україні.

"Їх непокоїть питання про власну безпеку та безпеку сімей. Тепер, коли кремлівські чиновники називають вторгнення в Україну "народною війною", прислухаючись до риторики Йосипа Сталіна часів Другої світової війни, деякі інсайдери навіть кажуть, що побоюються чисток та довільних арештів, як під час правління радянського диктатора", – сказано у матеріалі.

Крім того, побоювання підкріплюються відкритими нападками Пригожина на військове керівництво РФ, зокрема губернатора Санкт-Петербурга. Російська еліта вбачає небажання чи нездатність Кремля захищати "своїх".

Один зі співрозмовників видання порівняв ситуацію в РФ із військовою диктатурою, але без військового перевороту, який зазвичай їй передує.

Мілітаризація економіки та суспільства на тлі заяв про завершення мобілізації непокоїть представників ділової та бюрократичної еліти. Багато хто вважає, що вторгнення в Україну стало катастрофічною помилкою, яка прирікла країну на ізоляцію та слабкість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'ясували, навіщо "вагнерівці" приписують собі всі здобутки на Донбасі

Минулого тижня у Telegram-каналі, який належить засновнику ПВК "Вагнер", опублікували відповіді соратника російського диктатора Володимира Путіна на питання пропагандистського телеканалу RT.

Пригожина запитали про заможних росіян, які ігнорують війну, а він запропонував застосувати проти них репресії.

"Повинні бути важелі та механізми тотального "знищення" цих людей як бізнесменів. Стосовно них терміново потрібні сталінські репресії", – заявив "кухар" Путіна.

Російський олігарх, творець і фінансист ПВК "Вагнер" Євген Пригожин критикує міністерство оборони Російської Федерації, щоб приховати відсутність "перемог" своїх найманців під Бахмутом Донецької області.

Пригожин використовує дедалі більше платформ для посилення позиції в інформаційному просторі, ідеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни ISW. Зокрема, залучив власний ресурс "РІА Фан" для просування своєї кампанії з вербування ув'язнених.

Зараз ви читаєте новину «Заклики Пригожина до "репресій" налякали російських олігархів – Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути