Ексклюзиви
неділя, 23 жовтня 2022 06:17

Спецтема: Війна Росії проти України

Захоплення Росією ЗАЕС: країни G7 виступили зі спільною заявою

Захоплення Росією ЗАЕС: країни G7 виступили зі спільною заявою
Росіяни окупували ЗАЕС 4 березня. Фото: Енергоатом

Країни "Великої сімки" засудили повторне викрадення окупантами керівництва та персоналу Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в захопленому Енергодарі.

Також закликали до негайного повернення Україні повного контролю над станцією. Про це йдеться в заяві G7, оприлюднену на сайті Федерального міністерства закордонних справ.

"Ми закликаємо РФ негайно повернути повний контроль над ЗАЕС її законному суверенному власнику - Україні", – наголосили у тексті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директор МАГАТЕ приїхав до Путіна

Також країни "Великої сімки" вимагають вивести весь російський персонал з об'єкта та припинити будь-які спроби необачно та небезпечно передати ЗАЕС під управління Москви. Адже це може ще більше поставити під загрозу безпечну та надійну роботу станції.

Росіяни окупували ЗАЕС 4 березня. З початку серпня загарбники обстрілюють її, звинувачуючи Україну. На цьому тлі Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції. Пояснює це тим, що має "захищати" ЗАЕС.

25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Мер Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що це сталося після обстрілів, а Енергоатом – що причина в пожежах.

5 жовтня президент Росії Володимир Путін своїм указом доручив "передати ЗАЕС під управління Росії". У МЗС України зазначили, що такий указ російського диктатора є нікчемним.

17 жовтня окупанти викрали кількох співробітників Запорізької атомної електростанції. Терористи викрали також заступника генерального директора Запорізької атомної електростанції Валерія Мартинюка. Окупанти можуть катувати посадовця.

Зараз ви читаєте новину «Захоплення Росією ЗАЕС: країни G7 виступили зі спільною заявою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути