середа, 14 грудня 2022 07:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Загроза нового наступу з Білорусі: у США оцінили небезпеку після наказу Лукашенка

Загроза нового наступу з Білорусі: у США оцінили небезпеку після наказу Лукашенка
13 грудня у Білорусі за дорученням Олександра Лукашенка розпочалася раптова перевірка бойової готовності збройних сил Республіки. Фото: facebook.com/mod.mil.by

Попри оголошену самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком "раптову перевірку" боєздатності військових, можливе вторгнення армії РБ в Україну є малоймовірним.

Навчання не є прикриттям для зосередження білоруських та/або російських військ поблизу позицій для нападу на Україну. Так вважає американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зауважили, що наказ Лукашенка від 13 грудня передбачає розгортання білоруських підрозділів на полігонах по всій Білорусі, виконання інженерних фортифікаційних завдань та відпрацювання форсування річок Неман та Березин.

На кадрах, опублікованих у соціальних мережах, видно, як колона, ймовірно, білоруських бойових машин піхоти та вантажівок рухається з Колодищ (на схід від Мінська) у бік Хатави (6 км на південь від Мінська).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білорусь масово передає військову техніку Росії, але хоче це приховати ‒ ISW

Повідомляється, що 13 грудня білоруські сили перекинули 25 БТР-80 та 30 вантажівок з особовим складом у напрямку Малорита, Брест (приблизно за 15 км від України).

Окрім того, російські танки Т-80 були перекинуті з Обуз-Лісновського полігону у білоруському Бресті, на Брестський полігон також у Бресті (приблизно за 30 км від білорусько-українського кордону) приблизно 12 грудня. Повідомляється, що РФ перекинула 13 грудня три перехоплювачі МіГ-31К на білоруський аеродром у Мачулищі.

Аналітики оцінюють ці розгортання, ймовірно, як частину російських інформаційних операцій, що тривають. І припускають, що білоруські сухопутні війська можуть у майбутньому приєднатися до російського повномасштабного вторгнення в Україну.

13 грудня у Білорусі за дорученням Олександра Лукашенка розпочалася раптова перевірка бойової готовності збройних сил Республіки.

У межах "раптової перевірки" боєздатності війська країни планують облаштовувати мостові переправи через річки Німан і Березина, що не розташовані поблизу кордону з Україною, повідомила моніторингова група "Беларускі Гаюн".

Крім того, росіяни у Білорусі перетягують свою техніку ближче до кордону з Україною. Йдеться про 24 одиниці військової техніки, включаючи чотири трали з танками Т-80, мінометну батарею, машини зв'язку, інженерну техніку.

Зараз ви читаєте новину «Загроза нового наступу з Білорусі: у США оцінили небезпеку після наказу Лукашенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути