Ексклюзиви
неділя, 04 лютого 2024 13:38

Затримували переважно журналістів: в ISW проаналізували акцію протесту в Москві 3 лютого

Затримували переважно журналістів: в ISW проаналізували акцію протесту в Москві 3 лютого
У Москві 3 лютого відбулась акція протесту дружин мобілізованих. Фото: скріншот

Російська влада жорстко цензурувала висвітлення акції протесту дружин мобілізованих у Москві 3 лютого.

Кремль намагається придушити будь-яке можливе відновлення ширшого громадського руху на підтримку російських мобілізованих та проти режиму президента РФ Володимира Путіна. Про це у новому огляді повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що члени російського громадського руху "Путь домой" поклали квіти до могили невідомого солдата в Москві перед тим, як провести акцію протесту на прилеглій Манежній площі. Акцію приурочили до 500-го дня з початку часткової мобілізації, оголошеної Путіним у вересні 2022 року.

При цьому російські державні ЗМІ здебільшого не висвітлювали цю подію, але повідомили, що прокуратура Москви застерегла від відвідування акції протесту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нагадує тотальну мобілізацію в СРСР: аналітики прокоментували нові заяви Путіна

Водночас опозиційні російські ЗМІ детально висвітлили протест, в якому, за підрахунками, взяли участь близько 200 осіб. Вони повідомили, що поліція Москви затримала 27 людей, більшість з яких були російськими та іноземними журналістами.

За даними опозиційних ЗМІ, пізніше влада відпустила затриманих без висунення звинувачень. Деякі учасники акції протестували біля відділку поліції за звільнення усіх затриманих.

Російська поліція дозволила протестувальникам "Пути домой" пізніше відвідати передвиборчий штаб Путіна та від руки написати звернення з проханням повернути мобілізованих додому. Але штаб дозволив зробити це лише невеликим групам мітингувальників та суворо обмежив доступ ЗМІ до висвітлення цього процесу.

"Ймовірно, російські правоохоронні органи навмисне затримували журналістів, а не протестувальників, щоб обмежити висвітлення події і позбавити організацію "Путь домой" статусу платформи для "мучеництва" в інформаційному просторі через арешти її членів", - зазначають аналітики.

В ISW нагадують, що ще радянське керівництво на власному досвіді переконалося, який вплив мали громадські рухи родичів солдатів наприкінці 1980-х - на початку 1990-х років. Тому Кремль, ймовірно, має на меті заздалегідь піддати цензурі та дискредитувати подібні рухи.

"Путін, можливо, зробив висновки з попередньої невдачі Радянського Союзу щодо повної цензури родичів солдатів і змінив тактику, натомість використовуючи обмежену цензуру і дискредитацію, щоб не дати цим рухам набрати обертів", - наголошують в ISW.

Без відповідного "настрою" росіян, ніякої кривавої війни з Україною не було б.

Кремль почав воєнну агресію проти України тільки тому, що так хотів російський народ. Про це диктатор Володимир Путін заявив на провоєнному форумі в Тулі.

Зараз ви читаєте новину «Затримували переважно журналістів: в ISW проаналізували акцію протесту в Москві 3 лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути