четвер, 06 жовтня 2022 08:02

За яких умов можна отримати польську пенсію українцям

За яких умов можна отримати польську пенсію українцям
Роз'яснили, як отримати польську пенсію для українців. Фото: pixabay.com

Угода про соціальне забезпечення між Польщею та Україною про вихід на пенсію діє з 2014 року. Згідно з домовленостями, хто працював і підлягає соціальному страхуванню в Польщі й Україні, може вийти на пенсію в будь-якій із цих країн.

Угода діє в обох напрямках. Тож українець може отримувати пенсію від Польщі, а поляк – від України. Для цього особа має легально попрацювати якийсь період в одній з країн, повідомляє InPoland.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсії та зарплати перерахують: скільки отримуватимуть українці через тиждень

Для отримання польської пенсії мають бути виконані такі умови: жити в Польщі постійно, востаннє бути офіційно працевлаштованим саме в Польщі, досягти пенсійного віку – 60 років для жінок і 65 років для чоловіків, мати трудовий стаж – 20 років для жінок і 25 років для чоловіків, працювати за трудовим договором або договором-дорученням.

До трудового стажу входить стаж роботи в Польщі й Україні. Однак виплачуватимуть пенсію в Польщі лише за ті роки, які відпрацьовані в Польщі. Водночас Пенсійний фонд України виплачуватиме пенсію за роки роботи в Україні. Важливо, щоб періоди роботи в Україні й Польщі не перетиналися.

Мінімальна пенсія в Польщі 2022 року становила майже 9200 грн.

Українці не вірять у російську пропаганду щодо Польщі й мають чітке уявлення про те, чому сусідня країна та її громадяни допомагають у боротьбі проти російського агресора. Про це йдеться доповіді Центру діалогу імені Юліуша Мерошевського.

У звіті наголошується на величезному рівні симпатії українців до Польщі та поляків в Україні. Тоді як рівень ворожості мізерно низький – менш як 1%.

Зараз ви читаєте новину «За яких умов можна отримати польську пенсію українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути