вівторок, 30 жовтня 2018 12:40

За останні 40 років популяція дикої природи скоротилася на 60%

За останні 40 років популяція дикої природи скоротилася на 60%
Двійко плямистих сов виглядають з труби у місті Капуртхала в Індії. Фото: Аршдеп Сингх

Дані про зменшення популяції диких тварин оприлюднив Всесвітній фонд дикої природи WWF у своєму звіті.

Популяції понад 4 тис. видів ссавців, птахів, риб, рептилій та амфібій різко скоротилися у період між 1970 і 2014 роками, повідомляє CNN з посиланням на WWF.

Причини полягають у зростанні забруднення довкілля, знищенні лісів, кліматичних змінах та інших явищах, викликаних людиною, стверджує фонд. До 2050-го частка територій на планеті, що перебувають поза впливом людини, скоротиться із чверті до однієї десятої.

90% морських птахів мають пластмасові речовини у шлунках порівняно з 5% у 1960-х, зазначають автори звіту. Вони закликають укласти міжнародний договір на основі Паризької кліматичної угоди, щоб захистити дику природу й зупинити негативний вплив людини на неї. Нинішні зусилля вважають недостатніми, щоб зупинити вимирання диких видів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позначаться на Україні кліматичні зміни на планеті - прогноз кліматолога

Нинішня криза у дикій природі, спричинена людиною, є безпрецедентною за своїми масштабами та швидкістю, стверджує генеральний директор WWF Марко Ламбертіні.

"Коли ми здатні контролювати природу й навіть шкодити їй, ми продовжуємо поводитися так, ніби є мисливцями та збирачами 20 тис. років тому", – цитує Ламбертіні CNN.

А генеральний директор WWF Великобританії Таня Стіл додала у своїй заяві: "Ми перше покоління, яке знає, що руйнує планету, й останнє, яке може щось зробити з цим".

Міжнародна група вчених опублікувала дослідження з поясненнями, як можуть змінитись умови життя на нашій планеті найближчими десятиліттями. Якщо середня температура на Землі підніметься на 2 °С вище доіндустріального рівня, запустяться незворотні процеси, які зроблять окремі ділянки земної кулі непридатними для життя. Коли людство перетне межу в +2 °С, Земля перетвориться на планету з кліматом "Теплична Земля". Це означає, що на планеті довгостроково встановиться середня температура на 4-5 °С вища за доіндустріальні показники, а рівень води у морях підвищиться на 10-60 м.

Зараз ви читаєте новину «За останні 40 років популяція дикої природи скоротилася на 60%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути