четвер, 15 жовтня 2020 16:45

За час пандемії найрозвиненіші країни наберуть боргів

За час пандемії найрозвиненіші країни наберуть боргів
Долари США. Ілюстративне фото / Reuters

Суверенні борги найрозвинутіших країн світу зростуть на 20% за період кризи, пов'язаної з пандемією. Водночас проценти по них залишаються майже нульовими.

Безпрецедентна підтримка центральними банками бізнесу в провідних країнах світу призвела до різкого збільшення суверенних боргів. Так за допомогою субсидії і стимулювання економіки влада намагається врятувати місцевий бізнес. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МВФ оцінили збитки від пандемії Covid-19

За даними МВФ, співвідношення суверенних боргів до ВВП країн із розвиненою економікою зросте на 20%, до приблизно 125% від ВВП, до кінця 2021-го.

Глава Федеральної резервної системи США Джером Пауелл заявив раніше, що існує малий ризик, що уряд Америки перестарається зі стимулами для відновлення економіки, а от занадто мала підтримка призведе до надто слабкого відновлення Штатів.

Навіть МВФ, який відомий жорсткою критикою урядів, що накопичують борги, застеріг від передчасного припинення стимулювання національних економік. Водночас фонд попередив, що ринкам, що розвиваються, доведеться зіткнутися зі значними економічними наслідками. Там витрати на обслуговування боргу - високі, а податкові надходження весь час знижуються через спад економічної активності.

Через великі суми грошей, необхідні для виплати боргів, які зростають, у майбутньому країни, що розвиваються, матимуть менше коштів на фінансування соціальних витрат. Це може призвести до зростання бідності та посилення соціальної нерівності.



Зараз ви читаєте новину «За час пандемії найрозвиненіші країни наберуть боргів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути