пʼятниця, 07 жовтня 2022 09:29

З дна моря підняли понад 5 тонн золота

З дна моря підняли понад 5 тонн золота
Крейсер "Единбург" після попадання торпед із нацистського підводного човна 30 квітня 1942-го / Wikipedia

7 жовтня 1981-го британські водолази витягли із затопленого британського крейсера "Единбург" 5,1 т золота. Крейсер із радянським золотом потопили нацисти в квітні 1942-го.

В кінці квітня 1942-го "Единбург" на чолі конвою суден вийшов із радянського Мурманська до Англії. На борту було 465 злитків золота, сумарною вагою 5,53 т. Цінний метал як оплата призначався Великій Британії та США. 30 квітня судно торпедував німецький підводний човен U-456 за 350 км від Мурманська. У крейсер влучили дві торпеди.

Судно втратило хід, але було на плаву. На допомогу підійшли два британські есмінці. Під їхньою охороною спробували повернутися в Мурманськ, але незабаром підійшли три німецькі есмінці. Вони відкрили артилерійський вогонь і випустили в "Единбург" торпеди. Одна влучила в корабель. Після цього він ще більше накренився на лівий борт. Під час бою потопили німецький есмінець. Решта зняли з потопленого екіпаж і відійшли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли корабель, в якому може бути Бурштинова кімната

Британські командири забрали з "Единбурга" екіпаж і добили торпедами. Судно із золотом затонуло на глибині 260 м. Золото на борту було застраховане в СРСР та Британії.

1981-го СРСР і британська компанія Jessop Marine. Recoveries Ltd. підписали контракт про підйом золота. Роботи тривали пів року. Ящики після довгого перебування у воді розвалилися. Усе вкривав товстий шар мулу і мазуту. Водолази знаходили злитки, вантажили в сітку, за допомогою якої піднімали на борт судна. На борту постійно чергували радянські страхові представники, фіксуючи кількість злитків. До 7 жовтня підняли 431 злиток вагою 5,1 т.

Розподіл золота відбувся відповідно до досягнутої угоди і прав власності на вантаж. Рятувальники отримали як оплату 45% золота. Решту 55% поділили. Третину отримали британці. Дві третини – СРСР. Ще 345 кг золота підняли через п′ять років, у вересні 1986-го. Контракт підписали з тією ж британською фірмою. П′ять злитків вагою 60 кг залишилися на дні Баренцевого моря.

Зараз ви читаєте новину «З дна моря підняли понад 5 тонн золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути