Ексклюзиви
понеділок, 20 вересня 2021 17:40

Вибори до Держдуми: "Единой Росии" знову намалювали конституційну більшість

Вибори до Держдуми: "Единой Росии" знову намалювали конституційну більшість
Підрахунок голосів на одній з дільниць в Москві / Reuters

У Росії 17-19 вересня відбулися вибори в Держдуму. Партія влади "Единая Россия" зберігає конституційну більшість у парламенті.

У парламент проходять п'ять партій, а не чотири, як було досі. Одномандатниками в парламенті будуть представлені ще три партії. Про це передає "Дождь".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії вантажівка врізалася в автобус із жителями Донбасу: багато постраждалих

Усі кандидати, підтримані "Розумним голосуванням", за яке агітував лідер опозиції Олексій Навальний, програли в Москві кандидатам від влади за підсумками електронного голосування. Результати цього голосування, які мали бути доступні відразу, з'явилися лише через 16 годин після закриття дільниць. Тобто пізніше, ніж результати "паперового" голосування.

"Единая Россия" змогла зберегти конституційну більшість в нижній палаті парламенту, тобто отримала понад 301 мандат із 450 можливих. У неї понад 120 мандатів за партійними списками й 198 - на одномандатних округах, а в сумі - не менш як 318. Це означає, що в партії влади буде лише на кілька десятків мандатів менше, ніж у нинішньому скликанні - 343. Незначно відрізняються результати у відсотках. Якщо 2016 року "Единая Россия" набрала 54,2%, то зараз - 49,84%. Погіршилися результати в партії ЛДПР - вона в порівнянні з 2016 роком набрала майже удвічі менше - 7,49% проти 13,14% 2016-го.

У двох інших парламентських партій результати покращилися. Основним тріумфатором виборів стала КПРФ, чий результат виріс із 13,34% до 19,2%. "Справедливая Россия" набрала 7,42% проти 6,2% 2016 року.

В ЄС заявили, що вибори відбулися з численними порушеннями. Про це в понеділок, 20 вересня, заявив речник Єврокомісії Петер Стано. Чиновник підкреслив, що вибори відбувалися в атмосфері залякування і без визнаних міжнародних спостерігачів.

ЄС не визнає голосування в окупованому Криму, оскільки півострів є невіддільною частиною України, повідомляє Стано.

Зараз ви читаєте новину «Вибори до Держдуми: "Единой Росии" знову намалювали конституційну більшість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути