субота, 15 травня 2021 09:40

Вважав себе "вірним сином Росії": колишній "зелений берет" отримав 15 років тюрми

Вважав себе "вірним сином Росії": колишній "зелений берет" отримав 15 років тюрми
Пітер Деббінс вступив у змову з російською розвідкою під час служби в армії США. Він передавав своїм кураторам дані про товаришів по службі і секретну інформацію, пов'язану зі своєю діяльністю. Фото: Reuters

У США засудили колишнього "зеленого берета" Пітера Деббінса. 15 років він шпигував на користь Росії.

Адвокати наполягали на п'яти роках, аргументуючи це тим, що Деббінс завдав мінімальної шкоди і що російські агенти шантажували його - погрожували оприлюднити дані про його нетрадиційну орієнтацію, передає АР.

Натомість прокурори вимагали 17 років позбавлення волі. Вони заявили, що Деббінс ніколи не розповідав ФБР про шантаж. Наголосили, що він сфабрикував виправдання. А насправді пояснення його мотивів набагато простіше: що він був засмучений своїм перебуванням в армії і вважав себе "вірним сином Росії".

Під час слухання справи Деббінс заявив, що став жертвою російської розвідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські шпигуни Петров і Боширов працюють в Кремлі - Bellingcat

За даними влади, Пітер Деббінс вступив в змову з російською розвідкою в період з грудня 1996 по січень 2011 року. У 1997 році він підписав документ, що підтверджує його бажання працювати на Росію. У період співробітництва з російською розвідкою Деббінс надавав своїм кураторам дані про своїх товаришів по службі і секретну інформацію, пов'язану зі своєю діяльністю.

У Данії громадянина Росії Олексія Нікіфорова засудили до 3 років позбавлення волі за шпигунство. Росіянин роками збирав інформацію про технологічну компанію Північної Ютландії SerEnergy A/S і Технічному університеті Данії. 36-річний інженер-хімік передавав інформацію російській спецслужбі за окрему плату.

Зараз ви читаєте новину «Вважав себе "вірним сином Росії": колишній "зелений берет" отримав 15 років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути