Ексклюзиви
вівторок, 11 січня 2022 16:50

Вступ України в НАТО: конгресмени США запропонували суперхід

Вступ України в НАТО: конгресмени США запропонували суперхід
Оголосити Україну країною "НАТО-плюс" пропонують конгресмени-республіканці США. Фото: ua.depositphotos.com

Оголосити Україну країною НАТО-плюс пропонує група конгресменів від Республіканської партії США й уже готує відповідний законопроєкт.

Це дасть змогу суттєво збільшити фінансування військової допомоги летального характеру Україні та ініціює перевірку доцільності оголошення РФ державою-спонсором тероризму, повідомляє "Голос Америки".

"У дипломатії мало шансів на успіх, якщо не підходити до неї з позиції сили. Президент РФ Володимир Путін має взяти до уваги, що Конгрес не потерпить відновлення сфери впливу Росії. І не допустить відмови від України та інших союзників і партнерів із НАТО в Центральній і Східній Європі", – сказав головний ініціатор законопроєкту Майкл Маккол.

Співавторами законопроєкту є члени Палати представників Майк Роджерс, Майк Тернер та Еліс Стефанік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підтримка вступу до НАТО досягла рекорду

Законопроєкт забезпечить Україні військову й дипломатичну підтримку, якої вона потребує, в умовах нарощування російської військової могутності біля її кордонів.

Він також передбачає притягнення Путіна до відповідальності за агресію шляхом негайного впровадження санкцій проти газопроводу "Північний потік – 2", щоб його так і не ввели в експлуатацію.

Законопроєкт також визначає Україну як країну НАТО-плюс, щоб забезпечити прискорений розгляд питань щодо продажу деяких американських оборонних товарів і послуг.

Документ відкидає пропозицію РФ про введення мораторію на розгортання в Європі ракет середньої дальності наземного базування та вимагає, щоб США офіційно визначили, чи Росія є державою-спонсором тероризму.

Стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО закріплений у Конституції.

Торік Україна здобула статус Партнера розширених можливостей НАТО. Це передбачає ширший обмін інформацією.

У вересні 2020-го в Україні відбулися спільні військові навчання з Альянсом. Узяли участь майже 4 тис. військових із 10 країн. 2021 року українські військові звання перевели на коди військових рангів НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Вступ України в НАТО: конгресмени США запропонували суперхід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути