Ексклюзиви
пʼятниця, 27 листопада 2020 12:16

Лікарів засудили за незаконне вилучення органів

Лікарів засудили за незаконне вилучення органів
Ілюстративне фото / ВВС

У Китаї засудили 6 осіб, зокрема кількох лікарів, за незаконне вилучення органів у жертв нещасних випадків.

Група обманювала сім'ї загиблих, змушуючи вважати, що ті роблять офіційні пожертвування органів. 2017-2018 роках лікарі вилучили печінку і нирки у 11 покійників у лікарні в провінції Аньхой. Китай бореться з величезною нестачею органів і намагається задовольнити попит за рахунок громадських пожертвувань. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд створив центр керування трансплантаціями

У групу входили 4 високопоставлених лікарі. Вони брали органи в жертв автокатастроф чи пацієнтів, які вмирали від крововиливу в мозок. Завідувач відділенням інтенсивної терапії госпіталю Ян Сусюнь підходив до членів сім'ї пацієнта і питав, чи згодні вони пожертвувати органи покійного. Ті підписували те, що згодом виявилося підробленим бланком згоди.

Потім тіло вивозили з лікарні серед ночі та клали у фургон, зроблений у вигляді машини "швидкої", де лікарі вилучали органи. Органи потім продавали окремим особам чи іншим лікарням, з якими учасники банди мали зв'язки.

Підозри виникли в сина однієї з жертв. Через кілька місяців після смерті матері 2018-го Ши Сянлінь перевірив документи, які сім'я отримала, коли дала згоду на донорство органів, і виявив невідповідності, включаючи порожні розділи в формах. Потім з'ясував, що в жодному центрі донорства органів немає записів про пожертвування матері. Коли запитав про це у Яня, той одразу запропонував велику суму грошей, щоб мовчав. Ши сповістив владу. 6 осіб засудили в липні за умисне нищення трупів. Справа стала відомою зараз, коли Ши розповів її ЗМІ.

Протягом років Китай вилучав органи страчених в'язнів, щоб задовольнити попит. Практику припинили 2015-го. Зараз країна покладається на громадські пожертви в національному банку органів. Частка донорів в Китаї за останні роки зросла, але нижча, ніж в інших країнах - 4,4 пожертвування на 1 млн осіб, порівняно з 49 пожертвами на 1 млн в Іспанії. 2015 року BBC розповів про розквіт торгівлі органами на китайському чорному ринку.

Зараз ви читаєте новину «Лікарів засудили за незаконне вилучення органів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути