Ексклюзиви
середа, 22 липня 2020 20:23

Вперше за 64 роки: у Швеції скасували Нобелівський бенкет

Вперше за 64 роки: у Швеції скасували Нобелівський бенкет
Нобелівський тиждень не буде таким, як зазвичай через нинішню пандемію - Хейкенстен. Фото: Reuters

Найбільш пишна щорічна подія Швеції - банкет Нобелівської премії - цього року не відбудеться у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Банкет скасували вперше з 1956 року. Про це повідомляє The Local.

Даний захід традиційно відзначає кінець так званого Нобелівського тижня, коли переможців року запрошують у Стокгольм на церемонію нагородження.

"Нобелівський тиждень не буде таким, як зазвичай через нинішню пандемію. Це дуже особливий рік, коли кожному потрібно робити жертви та пристосовуватися до абсолютно нових обставин", - повідомив директор Нобелівського фонду Ларс Хейкенстен.

Він розповів, що лауреати та їх роботи відзначатимуться "по-різному", натякаючи, що переможці отримають нагороди у своїх країнах чи в посольствах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівський лауреат Кадзуо Ішіґуро анонсував фантастичний роман

"Традиційно лауреати приєднуються до шведської королівської родини та близько 1300 гостей на банкет у мерії Стокгольма після церемонії нагородження — 10 грудня, в річницю смерті засновника премії Альфреда Нобеля. Переможці, крім лауреатів премії миру, яких вшановують в Осло, також зазвичай виступають під час обіду", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, оголошення лауреатів (медицина, фізика, хімія, література, мир та економіка) відбудеться як і заплановано між 5 та 12 жовтня.

Останній раз банкет Нобелівської премії скасовували у 1956 році. Це робили з метою уникнення запрошення радянського посла через репресії проти Угорської революції. Банкет також скасовували під час двох світових воєн і в 1907 та 1924 роках.

Зараз ви читаєте новину «Вперше за 64 роки: у Швеції скасували Нобелівський бенкет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути