середа, 05 грудня 2018 17:11

Вперше у світі жінка народила з маткою мертвого донора

Жителька бразильского Сан-Паулу стала першою жінкою у світі, яка народила здорову дитину після пересадки матки від мертвого донора. Про це повідомляє BBC Україна.

Операцію з пересадки матки провели 2016-го. Реципієнткою органу стала 32-річна жінка, яка не мала власної матки від народження внаслідок синдрому Маєра-Рокітанського-Кюстера-Хаузера.

Щоб новий орган прижився, лікарі давали жінці сильнодіючі ліки. Вони завдавали дуже сильного удару імунній системі. Таким чином, організм послаблювався настільки, що вже не мав змоги відторгнути чужий орган.

Автор: Reuters
  Вперше в світі жінка успішно завагітніла та народила дитину з маткою від мертвого донора
Вперше в світі жінка успішно завагітніла та народила дитину з маткою від мертвого донора

За 1,5 місяці після операції у жінки почалися менструальні цикли. За 7 місяців вона завагітніла за допомогою процедури штучного запліднення.

У результаті у жінки народилася здорова дівчинка вагою майже 2,5 кг.

Автор: Reuters
  Вперше в світі жінка успішно завагітніла та народила дитину з маткою від мертвого донора
Вперше в світі жінка успішно завагітніла та народила дитину з маткою від мертвого донора

Для лікарів цей випадок став поворотною подією в медицині.

"Історичними були й перші перші пересадки матки від живих донорів - це відкривало абсолютно нові можливості для жінок, що з тих чи інших причин не могли мати дітей. Проте очевидним обмеженням було те, що матку можна було отримати лише від живої людини. Такі донори - рідкість, і, як правило, йдеться про близьких родичів чи найкращих друзів", - каже доктор Дані Ейзенберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валентина Хамайко розповіла про пологи з чоловіком

"Це відкриває набагато більші можливості: більшу кількість потенційних донорів та уникнення ризиків для живих донорів", - каже Доктор Срджан Сасо з Імперського коледжу в Лондоні.

У випадку, про який йде мова, донором виступила жінка, яка померла внаслідок крововиливу у мозок. Їй було близько 45 років, мала 3 дітей.

Загалом відомо про 39 успішних операцій із трансплантації матки, коли донорами виступали живі жінки. Проте усі 10 попередніх спроб пересадити матки померлих жінок закінчувалися невдачами - органи або не приживалися, або вагітність закінчувалася викиднем.

Зараз ви читаєте новину «Вперше у світі жінка народила з маткою мертвого донора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути