четвер, 07 липня 2022 20:06

Спецтема: Війна Росії проти України

"Війна в Україні – це артилерійська дуель, що "затягнулася" – Джордж Вілл

"Війна в Україні – це артилерійська дуель, що "затягнулася" – Джордж Вілл
Оглядач Джордж Вілл вважає, що небажання війни Америки з Росією не має означати параліч для влади США / NBC

Думки у виданні The Washington Post оглядача Джорджа Вілла

До того, як він осідлав континент і став прообразом жахів сучасної європейської історії, Наполеон Бонапарт був капітаном артилерії. Сьогодні ще один бруталіст зі зростом близько 168 см веде війну, в якій домінує артилерія. Володимир Путін виграє її, якщо союзники України швидко не дадуть їй досконалішої сучасної артилерії.

Війна в Україні – це артилерійська дуель, що "затягнулася". Обидві сторони мають дрони для виявлення ворожої артилерії. У Росії є протибатарейні радари, які можуть визничити місце пострілу снаряду, що наближається, і вразити його за 4 хв. Звідси українська тактика "стріляй та тікай".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Норвегії є спільний кордон із Росією. Ми готові до військової агресії" – Сандра Андерсен Ейра

Але розумна артилерія не потрібна для варварського способу ведення війни Росією. Приклад дій росіян – використання низькотехнологічної артилерії 1995 року для знищення столиці Чечні Грозного. Російський військовий аналітик повідомив Financial Times, що російська культура військової безсердечності "походить із ширшої авторитарної культури, в якій ніхто нікому не довіряє, культури безвідповідальності".

Історик Сергій Плохий розповів, що "те, як російська армія веде свої війни, мало змінюється і артилерія – надзвичайно важлива частина їхньої історії".

Це розповідь про те, як груба артилерія множить супутні збитки. Британський військовий історик Ентоні Бівор погоджується: "Спостерігаємо повторення звірств, вчинених Червоною Армією, зокрема, 1945 року".

Звідки береться ця жорстокість, ця дикість росіян – з російськими солдатами поводяться так, як з Червоною Армією її командири – з погордою та повною відсутністю співчуття

"Щодо того, звідки береться ця жорстокість, випадкова дикість, то з російськими солдатами поводяться так, як з Червоною Армією її власні командири – зі зневагою та повною відсутністю співчуття. Це виражає національний образ про себе, який сягає корінням дуже далеко. Можливо, до монгольської навали XIIІ століття. Переконання полягає в тому, що жорстокість – це форма сили, а дикість – законна чи природна зброя війни", – каже Бівор.

Сьогодні одним з потенційних знарядь Путіна є голод. Війна з дітьми на віддалі, у країнах Африки на південь від Сахари та інших місцях. Їхні роздуті животи невдовзі можуть свідчити про його успіх у стримуванні союзників України в його політиці недопущенні виходу понад 20 млн тонн українського зерна на світовий ринок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни потріпані, не мають сил захопити навіть Донбас" – литовська політологиня Довіль Якнюнайте

Минулого року Росія та Україна посідали перше та п'яте місце у світі щодо пшениці. Вони забезпечують майже восьму частину калорій, що споживають у світі, і майже 50 країн залежать або від Росії, або від України, або від обох країн щодо понад 30% імпорту пшениці. А 26 з них – більша як на 50%.

Хоча ні світ, ні американці не хочуть, щоб США були "світовим поліцейським", але протягом десятиліть відносний світовий порядок та процвітання залежали від ВМС США, які охороняють глобальне надбання – океани. Звідси, наприклад, навчання військово-морського флоту зі свободи судноплавства, які сьогодні заперечують беззаконні претензії Китаю на суверенітет щодо Південно-Китайського моря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "До кінця року війна завершиться перемогою України" – Малькольм Ненсі

Тим не менш, напружена, але шляхетна та глобальна місія ВМФ, можливо, занедбана там, де сьогодні це найважливіше – у Чорному морі. Російські ВМС перешкоджають експорту українського зерна, яке крадуть росіяни.

Жителі бідних країн витрачають більшу частину своїх доходів на продукти харчування – у країнах Африки на південь від Сахари 40%. Хвиля болю від різкого зростання цін та нестачі їжі може бути неминучою, але її можна пом'якшити, якщо ВМС країн, які підтримують Україну, припинять російську блокаду Одеси та інших чорноморських портів та супроводять зерновози до місць, звідки вантаж може бути розподілений.

Який сенс мати ці чудові збройні сили США, якщо ми не можемо їх використовувати?

У своїх мемуарах Колін Пауелл згадав зустріч 1993 року, на якій він, як голова Об'єднаного комітету начальників штабів, висловив скептицизм щодо використання збройних сил США у війні у Боснії та Герцеговині. Він подумав, що в нього "трапиться аневризма", коли Мадлен Олбрайт, тодішній посол США в ООН, сказала йому: "Який сенс мати ці чудові збройні сили, про які ви весь час говорите, якщо не можемо їх використати?" Пауелл, ветеран війни у В'єтнамі, розсудливо побоювався військових сутичок. Але небажання не має перетворюватися на параліч.

ВМС, зокрема, британські фахівці з розмінування та знешкодження мін, встановлених Україною для стримування атак Росії з моря, мають бути негайно задіяні для прориву незаконної путінської блокади Одеси, перш ніж вона призведе до ймовірного ефекту масового голоду у світі. Якщо путінське бряцання ядерною зброєю втримає країни, які підтримують Україну, від використання своїх широких військово-морських можливостей щодо гуманітарної політики, його зневага до Заходу буде ратифікована, а апетит до нових агресій розгориться ще більше.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Війна в Україні – це артилерійська дуель, що "затягнулася" – Джордж Вілл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути