четвер, 22 квітня 2021 07:20

Внаслідок залізничної катастрофи загинули і постраждали до 3000 людей

Внаслідок залізничної катастрофи загинули і постраждали до 3000 людей
Катастрофа в Йончгоні / ECHO

22 квітня 2004-го в КНДР, неподалік кордону з Китаєм, біля залізничного вокзалу зіткнулися два потяги. Один, вірогідно, перевозив бензин, інший - вибухівку. В результаті загинуло до 3000 людей, повністю знищило будівлю вокзалу.

Катастрофа сталася, коли легкозаймистий вантаж вибухнув в поїзді на станції Йончгон близько 13:00 за місцевим часом. Новину поширили ЗМІ Південної Кореї, які повідомили про близько 3000 загиблих і поранених в результаті вибуху та пожеж. Влада Північної Кореї оголосила надзвичайний стан в регіоні, але Пхеньян мало що розповів про подію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На залізниці сталася масштабна аварія: фото

"Червоний Хрест" отримав дозвіл потрапити на місце аварії, ставши єдиною інституцією, що побачила зону лиха. Відповідно до початкового звіту, 160 людей загинуло і 1300 отримали поранення. Проте ці дані не точні, адже влада КНДР приховує наслідки аварії. "Червоний Хрест" повідомив, що 1850 будинків і споруд зруйновані, ще 6350 пошкоджені.

23 квітня в ООН надійшов заклик про міжнародну допомогу від Пхеньяну. 24 квітня кілька дипломатів і працівників гуманітарних організацій допустили в КНДР для оцінки катастрофи.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ір проїхав станцією за кілька годин до вибуху, повертаючись із зустрічі в Китаї. Припускали, що вибух міг бути замахом, але південнокорейські спецслужби вважали, що це був нещасний випадок. Інші спостерігачі припустили, що погане становище залізниць Північної Кореї могло сприяти катастрофі. Залізниця, збудована ще японцями під час окупації країни. Вона в поганому стані, а старий рухомий склад їздить не швидше 65 км/ год. За словами перебіжчика з КНДР Тхе Ен Хо, Кім Чен Ір наказав стратити кількох транспортних чиновників після катастрофи.

Зараз ви читаєте новину «Внаслідок залізничної катастрофи загинули і постраждали до 3000 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути