вівторок, 27 квітня 2021 10:01

Столична влада перенесла пам'ятник

Столична влада перенесла пам'ятник
Бронзовий солдат на новому місці на військовому кладовищі / Wikipedia

27 квітня 2007 року естонська влада перенесла пам'ятник Бронзовому солдату з центру міста на військовий меморіал солдатів Червоної Армії в Таллінні. Це відбулося на тлі політичних суперечок із Росією та акцій протесту й вандалізму, які тривали кілька ночей в естонській столиці, і призвели до однієї смерті.

Багато естонців вважали Бронзового солдата в центрі міста символом радянської окупації та репресій. Водночас пам'ятник мав важливе символічне значення для численної етнічної російської громади Естонії, символізуючи не тільки перемогу СРСР над нацистською Німеччиною в Другій світовій війні, але і їхні претензії на рівноправність в Естонії.

У квітні 2007-го уряд Естонії почав приготування до перенесення статуї й перепоховання рештків під нею відповідно до політичних обіцянок, які дав на виборах, що відбулися в березні 2007 року. Розбіжності щодо перенесення призвели до масових протестів і заворушень естонських росіян, які супроводжувалися грабежами, що тривали впродовж кількох ночей. Під час заворушень загинув один із російських погромників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водометом, гранатами й палицями розігнали мародерів у Таллінні (ФОТО)

Рано-вранці 27 квітня уряд Естонії провів екстрене засідання. О 03:40 за місцевим часом постановили негайно перенести пам'ятник, щоб уникнути насильства на вулицях Таллінна. Через три години, до 06:40 ранку, пам'ятник перенесли на тимчасове місце на кладовищі. 30 квітня пам'ятник встановили на військовому кладовищі.

Тіла 20 похованих під ним ексгумували. 12 тіл передали рідним у Росії, Україні та Ізраїлі. Вісім тіл не були ідентифіковані, тож їх поховали поруч із пам'ятником на військовому цвинтарі.

Церемонія відкриття перенесеної статуї відбулася 8 травня, у день завершення Другої світової війни. На місці в Таллінні, де раніше стояв пам'ятник, посадили квітковий сад. Згодом там створили постійний парк.

Зараз ви читаєте новину «Столична влада перенесла пам'ятник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути