вівторок, 18 травня 2021 15:32

Влада Москви заборонила виставку до 100-річчя Андрія Сахарова

Влада Москви заборонила виставку до 100-річчя Андрія Сахарова
Андрій Сахаров у Мілані, 22 квітня 1989 року / Getty Images

Влада Москви не дозволила проведення виставки, приуроченої до 100-літнього ювілею російського правозахисника й лауреата Нобелівської премії миру Андрія Сахарова. Причини відмови влада російської столиці не назвала.

Глядачі так і не побачать виставку московського Центру імені Сахарова "Андрій Дмитрович Сахаров: Тривога й надія". Про це пише "Радіо Свобода".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Один із найвідоміших дисидентів не дожив менше року до розпаду СРСР

Виставку планували відкрити 17 травня, за 4 дні до 100-річчя від дня народження Сахарова. Вона мала стати однією з серії вуличних виставок у російській столиці. Експозиція мала містити фотографії Сахарова, зроблені радянськими й російськими фотографами, а також цитати з його мемуарів, статей і виступів.

Представники департаменту культури Москви повідомили Центр Сахарова 30 квітня, що зміст виставки є неприйнятним. У Центрі Сахарова рішення московської влади назвали "непереконливим і ганебним".

Андрій Сахаров народився в Москві 1921 року. 1948-го взяв участь у радянській програмі створення ядерної зброї. 1975 року став першим радянським громадянином, який здобув Нобелівську премію миру. Після того, як засудив радянське вторгнення в Афганістан 1979-го, радянська влада відправила його на заслання, де жив у важких умовах. Сахаров помер від серцевого нападу 1989 року у віці 68 років.

Зараз ви читаєте новину «Влада Москви заборонила виставку до 100-річчя Андрія Сахарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути