вівторок, 12 січня 2021 12:26

Виявили новий смертоносний вірус

Виявили новий смертоносний вірус
Вірусолог Супапорн Вахараплуесаді розмовляє з командою, яка першою виявила випадок Covid-19 за межами Китаю / Getty Images

У Таїланді виявили новий смертоносний вірус - ніпах. Рівень смертності - до 75%. Проти нього немає вакцини.

В Азії спостерігають велику кількість нових інфекційних захворювань. Тропічні регіони мають багате біорізноманіття - вони є домом для великої кількості патогенів, що збільшує ймовірність появи нового вірусу. Зростання чисельності населення і збільшення контактів між людьми й дикими тваринами в регіоні теж збільшує ризики. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація від Covid-19. Людство не отримає колективний імунітет 2021 року

Вірусологиня Супапорн Вачараплуесаді керує науковим центром тайського Червоного Хреста. За 10 років брала участь в програмі Predict - всесвітній кампанії виявлення і зупинки захворювань, які можуть передаватися від тварин до людини. Вона і її команда зібрали зразки багатьох видів. Але основна увага була приділена кажанам, які є носіями багатьох коронавірусів.

Супапорн і її команда виявили 1-й випадок Covid-19 за межами Китаю. З'ясували, що це новий вірус, який виник не в людей. Тісно пов'язаний з коронавірусами, які раніше виявили в кажанів. Завдяки ранній інформації, Бангкок зміг швидко запровадити карантин. Попри те, що в Таїланді живе 70 млн людей, зареєстровано менш як 11 тис. випадків хвороби та 67 смертей.

Під час дослідження тисяч кажанів Вачараплуесаді та її колеги виявили безліч нових вірусів. Переважно коронавіруси, а також інші смертельні хвороби, які можуть передаватися людям. До них належить вірус ніпах. Кажани - його природні господарі. Проти нього немає лікування, а рівень смертності високий - від 40% до 75%, залежно від того, де відбувається спалах.

Щорічно ВООЗ переглядає список патогенів, які можуть спричинити у світі надзвичайну ситуацію в охороні здоров'я, щоб вирішити пріоритетність витрати коштів на дослідження та розробки. Вони зосереджені на тих, які становлять найбільший ризик для здоров'я людини, мають епідемічний потенціал і проти яких немає вакцин. Вірус ніпах входить в першу десятку списку. Низка спалахів вірусу вже сталася в Азії.

Вірус ніпах має тривалий інкубаційний період - близько 45 днів. Це означає, що інфікований господар може поширювати інфекцію, навіть не підозрюючи про хворобу. Вірус може заразити велику кількість тварин, що підвищує ймовірність поширення. Його можна підчепити при прямому контакті, чи при вживанні зараженої їжі. Хворий може відчувати респіраторні симптоми, зокрема кашель, біль у горлі, тілі, втому. Також можливий енцефаліт - набряк мозку, який може спричинити судоми і смерть.

Зараз ви читаєте новину «Виявили новий смертоносний вірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути