середа, 07 грудня 2022 16:40

Випадковість допомогла знайти скам'янілості гігантського вимерлого хижака
4

У Сполучених Штатах Америки знайшли скам'янілості гігантського вимерлого лева, який був більший за сучасного бурого ведмедя. Знахідці посприяла посуха, яка оголила піщане дно річки Міссісіпі.

Хижак вимер майже 11 тис. років тому, тож археологам неабияк пощастило виявити його останки, пише CNN. Американський лев (Panthera leo atrox) мав вагу приблизно 400 кг, а довжина його тіла з хвостом становила 3,7 м.

"Я одразу зрозумів за формою зубів, що це скам'янілість м'ясоїдної тварини, але, звичайно, я не знав, що це був американський лев. Ми всі чули про них, проте я не сподівався знайти останки. Я просто не міг у це повірити. Це був виграш у викопній лотереї", – розповідає місцевий житель Вайлі Прюїтт, який 26 жовтня помітив величезний зуб, що стирчав із піску.

У США знайшли скам’янілості гігантського вимерлого лева
Фото: Бенджі Пайсне
У США знайшли скам’янілості гігантського вимерлого лева
У США знайшли скам’янілості гігантського вимерлого лева
У США знайшли скам’янілості гігантського вимерлого лева

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли загадкові мечі вікінгів віком 1200 років

Ідентифікувати зуб вдалося дуже скоро. Прюїтт повіз його на симпозіум скам'янілостей і артефактів Міссісіпі, темою якого був саме американський лев. Куратор відділу палеонтології місцевого музею Джордж Філліпс допоміг ідентифікувати останки.

"Через мільйон років у нас з'явилася ще одна скам'янілість цього лева. Вони дуже рідкісні", – заявив учений.

Через тиждень після цього відкриття місцевий інспектор з охорони дикої природи витягнув велику стегнову кістку американського лева з річкових відкладень, внаслідок чого до музейної колекції додалася ще одна скам'янілість.

У Єгипті в селищі Береніс на березі Червоного моря вчені досліджують стародавній храм віком 1700 років. Дослідники з'ясували, що у його стінах проводили жертвопринесення з використанням соколів.

Подробиці ритуалу викликали безліч запитань у вчених. Наприклад, поряд із постаментом, куди потрібно було класти підношення богам, чомусь лежав гарпун.

Вчені ламають голову і над тим, кому саме були присвячені ці жертви. На стінах святилища вдалося знайти зображення трьох божеств, двох із яких єгиптологи поки що не ідентифікували. Жіноче божество мало головний убір у вигляді сонячного диска та рогів, а чоловіче – голову сокола.

Зараз ви читаєте новину «Випадковість допомогла знайти скам'янілості гігантського вимерлого хижака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути