Ексклюзиви
субота, 22 жовтня 2022 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Військовий злочинець Путін має сісти в тюрму" – Джош Рогін

"Військовий злочинець Путін має сісти в тюрму" – Джош Рогін
Оглядач Джош Рогін вважає, що Путін і вся верхівка РФ мають сісти до в'язниці за їхні військові злочини / joshrogin.com

Думки у виданні The Washington Post оглядача Джоша Рогіна

Сили Володимира Путіна вчинили незліченну кількість воєнних злочинів за останнє десятиліття у Сирії. Тепер він по-новому використовує тих же людей, зброю і тактику, які були причетні до цих злочинів, в Україні. Це може виявитися величезною помилкою. Сирійці та українці об'єднуються, щоб досягти справедливості для жертв злочинів Росії, і притягнути до відповідальності російських воєнних злочинців. Путін очолює їхній список.

Коли українські сили витіснили російських окупантів із таких міст, як Буча та Ізюм, жахливі сцени, які вони виявили, моторошно нагадують минулі злодіяння Путіна в таких містах, як Грозний та Алеппо.

Путін недавно призначив генерала Сергія Суровікіна, відомого як "Генерал Армагеддон" за його поведінку в Сирії, командувачем російськими військами в Україні. Партнер Путіна у Сирії, Іран, надіслав на українське поле бою бойові дрони та війська. Результати для українців – жахливі.

ООН встановила, що російські солдати вчиняли масштабні воєнні злочини – удари по цивільній інфраструктурі, системні масові страти, незаконні взяття під варту, тортури, зґвалтування

У вівторок незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування подій в Україні опублікувала звіт, в якому встановлено, що російські солдати скоїли масштабні воєнні злочини. Зокрема, удари по цивільній інфраструктурі, напади на гуманітарні об'єкти, "системні масові страти, незаконні взяття під варту, тортури, зґвалтування та інші види сексуального насильства на території, яку окупували російські війська".

Станом на минулий місяць мережа українських правозахисних організацій задокументувала понад 21 тис. випадків воєнних злочинів, заявила Олександра Матвійчук, засновниця "Центру цивільних свобод" – київської організації, удостоєної Нобелівської премії миру 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "США та союзники готують нас до нових російських атак" – Михайло Жирохов

"Росія намагається зламати опір людей і окупувати їхню країну, завдаючи нестерпного болю цивільному населенню. Ми документуємо цей біль. Паралельно шукаємо складну стратегію правосуддя, аби притягнути всіх злочинців до відповідальності", – сказала Матвійчук.

Ця організація є частиною групи "Мережа Сирії та України", яка об'єднала сирійців та українців для спільної роботи над документуванням воєнних злочинів, боротьбою з російською дезінформацією та захистом цивільних осіб від злочинів російських військ. Вони збирають інформацію про росіян, на руках яких сирійська та українська кров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми підірвали фундамент російських сил" – Іван Ступак

"Російський солдат чи офіцер в Україні, може, ще не вбив дитину, але міг раніше зробити це в Сирії, і у разі захоплення його в полон він має понести за це відповідальність. Маємо працювати разом. Це в національних інтересах США та союзників, і це правильно", – сказав Муаз Мустафа, виконавчий директор "Сирійської оперативної групи з надзвичайних ситуацій".

"На жаль, закривання очей у світі на минулі злодіяння Путіна в таких місцях, як Чечня чи Сирія, додало сміливості російському диктатору, щоб поширити цю практику на Україну. Але поширена помилка, що сам Путін захищений від судового переслідування за воєнні злочини з міжнародного права. Це помилкова думка. Росії роками сходять із рук вбивства, і її ніколи не притягували до відповідальності. Безкарність породжує безкарність. Міжнародний кримінальний суд має юрисдикцію. Його прокурор може звинуватити Путіна", – сказав Стівен Репп, колишній посол США з особливих доручень і з питань воєнних злочинів.

Путін несе пряму відповідальність і може бути підданий судовому переслідуванню

За словами Раппа, відповідно до доктрини відповідальності військового командування, Путін несе пряму відповідальність і може бути підданий судовому переслідуванню. Він додав, що МКС – не єдине місце, де можуть судити Путіна та інших російських воєнних злочинців. Їх також можуть притягнути до відповідальності в українських судах або, за принципом універсальної юрисдикції, у судах третіх країн. Наприклад, деякі сирійські воєнні злочинці вже постали перед судами в Німеччині.

Зараз методи, які роками розробляли слідчі з воєнних злочинів у Сирії, передають українським слідчим та прокурорам. Євген Віндман, колишній чиновник Білого дому та армійський полковник у відставці, є частиною спільної американо-європейської ініціативи "Консультативна група з тяжких злочинів". Вона грає ключову роль у цих зусиллях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Росії ухилення від мобілізації сягатиме катастрофічних масштабів" – Кирило Михайлов

"Подобається вам чи ні, але високі російські чиновники підкоряються юрисдикції МКС, українських судів та інших органів. Їх можуть притягнути до відповідальності. Українці зробили перші кроки до цього, і розглядають випадки відповідальності командування по всьому ланцюжку", – сказав Віндман.

Є кілька інструментів, які США могли б використати, щоб допомогти цим зусиллям. У Конгресі є двопартійна підтримка для оголошення Росії державою-спонсором тероризму, що б просто визнало чисту правду. Штати могли б також підтримати заклики країн Балтії до Міжнародного трибуналу для притягнення Путіна та Росії до відповідальності за окремий міжнародний злочин агресії, який Америка та Росія використали свого часу для суду над нацистськими військовими злочинцями в Нюрнберзі.

Міжнародні злочини Путіна не мають терміну давності

Міжнародні злочини Путіна не мають терміну давності. Доки він дихає, то має розуміти, що його жертви та їхні сім'ї ніколи не перестануть добиватися справедливості. Менше, що решта з нас може зробити, підтримати ці зусилля, щоб одного разу його жертви побачили Путіна і всіх, хто чинив злочини за його наказом, перед судом, щоб посадити їх у в'язниці, як вони цього заслуговують.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Військовий злочинець Путін має сісти в тюрму" – Джош Рогін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути