Ексклюзиви
неділя, 30 січня 2022 07:15

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Війна Путіна проти України: скільки за це платять російські олігархи

На тлі заяв про посилення присутності сил НАТО у Східній Європі російський рубль упав до рекордної з листопада позначки — 79 за долар. Через це Центральний банк Росії призупинив купівлю валюти. Президент США Джозеф Байден заявив, що можливі персональні санкції проти російського президента Володимира Путіна.

Скільки втратили найбагатші росіяни

Падіння фондових індексів Росії позначилося на стані найбагатших бізнесменів країни. Сукупний статок 104 російських мільярдерів за місяць скоротився на $27,9 млрд, пише Forbes.

Тиждень тому четвірка найбагатших росіян втратила приблизно $1-2 млрд за день кожен через крах російського фондового ринку. Найбільше - голова правління російської газової компанії "Новатек" і голова ради директорів нафтохімічного холдингу "Сібур" зі статками $14,4 млрд Леонід Міхельсон. Також - власник інвестиційної групи Volga Group зі статками $21,6 млрд Геннадій Тимченко. Вони втратили близько $2 млрд кожен. Про це пише польська Rzeczpospolita.

Автор: Дмитро Скаженик/Gazeta.ua
  Найбагатші росіяни витрачають мільярди через спроби Кремля погрозами та війнами з сусідами відновити подобу СРСР. Але вони мовчать, не сміючи протестувати проти дій Володимира Путіна. Так це бачить художник Дмитро Скаженик
Найбагатші росіяни витрачають мільярди через спроби Кремля погрозами та війнами з сусідами відновити подобу СРСР. Але вони мовчать, не сміючи протестувати проти дій Володимира Путіна. Так це бачить художник Дмитро Скаженик

Відносно своїх активів найбільше втратили засновник компанії "Яндекс" Аркадій Воложок - близько чверті всієї капіталізації бізнесу. Та засновник мережі магазинів побутової техніки "Техношок", заводів "Дар'я", які виробляли заморожені напівфабрикати, пивоварної компанії і мережі ресторанів "Тінькофф" Олег Тіньков – близько п'ятої частини статків.

Серед тих, хто зазнав втрат, також два мільярдери з 1990-х - друга за багатством людина Росії, власник компанії "Норільський нікель" зі статками $29,3 млрд Володимир Потанін і власник консорціуму "Альфа-Груп" зі статком $15,3 млрд Михайло Фрідман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідерам світового бізнесу час відстояти суверенітет України - Річард Бренсон

Обвал російського фондового ринку розпочався 13 січня, коли Кремль оголосив про провал переговорів з США і НАТО. А кульмінація настала через п'ять днів. Акції впали більш як на 15%. У понеділок рубль почав знижуватися після того, як президент США Джо Байден оголосив про "набагато жорсткіші санкції" проти Росії у разі її агресії.

Центробанк Росії припинив купувати валюту на ринку, щоб не обрушити рубль ще більше. Водночас вийшов на ринок загадковий інвестор, який продав величезну суму доларів, що врятувало рубль від повної катастрофи. Банкіри кажуть, що це була одна з держкомпаній, яка діяла за вказівкою Кремля.

Ніхто не хоче війни, але всі вважають за краще мовчати

Агресивні дії Москви щодо України вдарили по звичайних росіянах, російських компаніях і державному боргу країни. Заможні громадяни РФ в міру можливостей виводять гроші закордон. А іноземні інвестори позбавляються російських цінних паперів, пише видання The Moscow Times.

"Інформація про евакуацію дипломатів США з України, постачання зброї НАТО в цю країну та збільшення військового контингенту Альянсу у Східній Європі, а також військові маневри Росії та Білорусії біля кордонів НАТО не дозволяють знизити нервозність на ринку", - описує виданню ситуацію співробітник одного з російських банків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поняттю "сфер впливу" немає місця у XXI столітті. Євросоюз закликав Росію до діалогу

"У нас зв'язані руки, відносини з Заходом погіршуватимуться, і це позначиться на російській економіці. Але великому бізнесу залишається лише чекати", - розповів один із російських мільярдерів.

Російська бізнес-еліта готується до можливого воєнного конфлікту, втрати мільярдів доларів та нових раундів жорстких санкцій у мовчазному відчаї. Вона не може вплинути на перебіг подій у країні і не бажає висловлюватись публічно, щоб не зробити собі гірше. Про це говорять власники і представники бізнесу, з якими спілкувалися журналісти The Moscow Times.

Вартість рубля впала майже до історичного мінімуму

Російський фондовий ринок останніми тижнями переживає різкий спад, а вартість рубля впала майже до історичного мінімуму. Оскільки протистояння між Росією та Заходом через загрози Кремля Україні не збирається слабшати.

"Ця тема несподівано стала головною для розмов серед таких людей, як я – не олігархів, але економічно успішних росіян. Ми багаті, і маємо що втрачати. Багато хто має другі будинки в Європі, посвідки на проживання на Заході", - каже виданню на умовах анонімності один із банкірів.

Жоден з великих бізнесменів чи заможних людей, з ким зв'язалася The Moscow Times, не став публічно висловлювати думку про економічні наслідки дипломатичної кризи та можливе сповзання Росії до війни.

Вартість найбільших російських компаній знизилася на $150 млрд

Росіяни вже досить постраждали в останні тижні від різкого падіння курсу рубля і обвалу фондового ринку, внаслідок якого вартість найбільших російських компаній знизилася на $150 млрд, йдеться в публікації.

Ніхто не хоче війни, але не чекайте, що великий бізнес висловить незгоду. Бізнес обговорюватиме війну лише на кухнях

"Хоча ніхто не хоче війни, не чекайте, що великий бізнес стане і висловить незгоду. Бізнес-спільнота обговорюватиме війну лише на кухнях. Всі мовчатимуть на публіці", - каже інвестиційний банкір, який побажав залишитися анонімним.

Приборкання норовливих олігархів

Російська бізнес-еліта, олігархи і керівники великих державних підприємств країни відомі лояльністю до Кремля. Однією з перших битв Путіна на посаді президента майже 20 років тому було приборкання олігархів. Багато хто з тих, хто нині займається бізнесом у Росії, розуміє, що вони перебувають на своїх місцях лише, доки це дозволяє Путін та його найближче оточення. Хоча вони можуть публічно сперечатися про податкові ставки, інвестиційні схеми або державну підтримку, зовнішня політика - тема табу, пише The Moscow Times.

Такий підхід приніс багатьом, зокрема тим, хто не входить до найближчого оточення Путіна, багатство і статус, але зараз бізнес-логіка поступається місцем лояльності. Як сказав мільярдер і друг Путіна Тимченко, який потрапив під санкції США 2014 року: "Особистими незручностями і втратами, що виникли в бізнесі, можна і слід знехтувати, коли йдеться про інтереси держави".

Російська еліта змирилася з тим, що може статися

Розуміючи обмежені можливості російського бізнесу впливати на Кремль та безглуздість публічних висловлювань, представники російської ділової еліти змирилися з тим, що може статися.

"Ми мало що можемо зробити, коли у гру вступають великі політичні сили. В нас зв'язані руки. Чекаю на подальше погіршення відносин із Заходом, що негативно позначиться на економіці РФ. Але великому бізнесу просто доведеться це пережити. Неможливо планувати заздалегідь або намагатись захистити наші інтереси, бо не знаємо, що станеться, і як відреагує Захід. За останній місяць події розвивалися неймовірно швидко. Зараз багаті люди мало що можуть зробити, щоб захиститись від можливих наслідків. Для цього вже запізно", - сказав бізнесмен із російського списку Forbes, який має бізнес у Росії та Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США перекинуть до Європи елітний десант

"Сьогодні, якщо потрапите в конфлікт із владою, відразу втратите власність. Ваша доля залежить від підтримки добрих стосунків з представниками влади", - каже викладач Єльського університету Томас Грем.

Крім того, зараз мільярдери - між молотом і ковадлом. Вони залежні від прихильності Кремля, і будь-якої миті можуть потрапити під західні санкції. Деякі з них, наприклад, Тимченко вже під санкціями.

Суть багатіїв – бути "гаманцями" влади. У Росії немає олігарха, який міг би вільно розпоряджатися своїми коштами. Чекісти – еліта, яка невпинно їх доїть

"Олігархи – особи, які вирізняються з загального ландшафту. Але вони ніколи не втрачають своєї справжньої функції – "гаманців". У Росії немає жодного багатія, який міг би вільно розпоряджатися своїми коштами. Чекісти – ось еліта країни, яка, засукавши рукави, невпинно їх доїть", - каже російський оглядач Олександр Невзоров.

"Раніше добре знав кількох керівників компаній. Майже впевнений, що можу передбачити їх особисті погляди на безглузді приготування до війни, не кажучи про саму війну. Їх погляди, висловлені публічно, зазвичай, будуть інакшими", - написав колишній посол США в Росії Майкл Макфол у Twitter, коментуючи обвал на російському фондовому ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенатор повідомив, коли розглянуть введення нових санкцій проти Росії

США пригрозили запровадити новий пакет санкцій, якщо Росія розпочне нову агресію проти України. Санкції можуть бути запроваджені щонайменше щодо трьох провідних російських банків. Вони також передбачають відключення банків від світової фінансової системи SWIFT і блокування транзакцій у доларах США.

"Всі переглядають заголовки газет у пошуках слідів наступної ескалації. Відкликання частини працівників посольств Великої Британії та США у Києві насторожили бізнес. Він шукає, що може стати тригером, який означає, що війна неминуча. Наприклад, повний зрив переговорів щодо безпеки. Досі не було жодної події, яка б змусила фірми почати реалізацію планів дій у надзвичайних ситуаціях", - каже заступник директора компанії з політичних ризиків GPW Кріс Тук.

Після розмов із хлопцями, причетними до війни на Донбасі, перевів усі активи в долари і продав російські акції. Це було ще у грудні, коли ніхто нічого не чекав

"Після розмов з хлопцями, які безпосередньо причетні до війни на Донбасі, перевів усі активи в долари і продав російські акції. Це було ще у грудні, коли ніхто нічого не чекав", – розповів московський чиновник.

Адміністрація США у разі нападу РФ на Україну прагнутиме санкцій, які вдарять по економічних інтересах російського керівництва. "Це включатиме, зокрема, заходи проти інтересів у сфері бізнесу і економіки президента Путіна, і членів російського уряду", - заявила представник Білого дому Джен Псакі.

Зараз ви читаєте новину «Війна Путіна проти України: скільки за це платять російські олігархи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути