середа, 28 жовтня 2020 13:55

Виготовлені рабами речі заборонили продавати в США

Виготовлені рабами речі заборонили продавати в США
Протест під офісом ООН у швейцарській Женеві проти трудових таборів для уйгурів в листопаді 2018-го / Reuters

США заборонили імпорт товарів із китайських фабрик, де використовують рабську працю уйгурів. Подібну ініціативу розглядають також у ЄС.

Китайці заперечують експлуатацію рабів. Західні правозахисники впевнені, що в китайських трудових таборах для перевиховання уйгурів використовують як рабів не тільки в провінції Синьцзян, але й на заводах в інших регіонах. Про це пише польська Rzeczpospolita.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людей примусово відправляють у табори на перевиховання

На думку західних правозахисників, проти уйгурів Пекін застосовує культурний геноцид. З 2017-го влада КНР переслідує цю мусульманську меншину. Більше мільйона людей посадили в закриті трудові табори. Там змушують відмовитися від своєї мови, релігії, культурної самобутності та часто піддають тортурам. Мета - зробити їх членами етнічно однорідного Китаю.

За даними Австралійського інституту стратегічної політики, уйгури працюють на закритих фабриках-таборах в ланцюжках поставок принаймні 82 відомих світових брендів з технологічної, швейної та автомобільної промисловості. Вони включають продукцію Apple, BMW, Huawei, Nike, Samsung, Sony і Volkswagen.

"Їх відправляють далеко від дому. Там живуть в окремих будинках для робітників, де їх вчать китайської мови та проводять ідеологічне обробляння в неробочий час. Живуть закрито, під постійним наглядом. Не можуть брати участь в релігійних церемоніях", - йдеться в звіті.

Численні джерела, включаючи урядові документи, свідчать, що за робочими призначені наглядачі та для них обмежена свобода пересування.

Влада США заборонила експорт китайської продукції, в якій, за американськими даними, використовували рабську працю. Група депутатів Європарламенту направила відповідний лист до глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн та її заступника по торгівлі Валдіса Домбровскіса. В Євросоюзі пропонують створити чорний список китайських компаній, що беруть участь в примусовій праці цієї мусульманської меншини Китаю.

Зараз ви читаєте новину «Виготовлені рабами речі заборонили продавати в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути