Ексклюзиви
четвер, 24 вересня 2020 17:33

Людей примусово відправляють у табори на перевиховання

Людей примусово відправляють у табори на перевиховання
Графіка з позначенням трудових таборів у китайському Сіньцзян-Уйгурському автономному районі / Australian Strategic Policy Institute

На заході Китаю збудували щонайменше 380 трудових таборів для перевиховання мусульман-уйгурів.

2 роки тому журналісти отримали документи Компартії Китаю, що в таборах в Сіньцзяні утримують 1 млн осіб. За словами влади, їх там перевиховували. Про це пише британська The Guardian.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди захворіли небезпечною хворобою через аварію на виробництві вакцин

Людей туди відправляли за підозри в нелояльності до влади. Переважно в них сидять мусульмани-уйгури. Після хвилі критики Пекін запевняв, що всі табори закрили. Але на свіжих супутникових фото Австралійського інституту стратегічної політики видно, що це неправда. Австралійці нарахували 380 таборів та опублікували їх на мапі. Заклади виникли протягом останніх 3 років. Є табори майже без охорони та суворі в'язниці з укріпленнями.

"Часто розташовані разом із фабриками. Це може свідчити про зв'язок між масовими затриманнями в регіоні та примусовою працею", - йдеться в дослідженні.

Китайські урядовці запевняють, що більшість затриманих після перевиховання звільняють. Проте влада не дозволяє міжнародним журналістам, правозахисникам чи дипломатам відвідувати табори. Ті, хто їдуть у регіон, мають пройти сувору перевірку, перш ніж їх впустять. А в самому районі за ними постійно стежать китайські спецслужби. Інформацію отримують від тих уйгурів, кому вдалося втекти за кордон.

Схожі підходи китайська влада використовує в Тибетському автономному районі. Згідно з дослідженнями Reuters, місцева влада там масово відправляє жителів на перевиховання. Селян учать працювати на фабриках. Тибетські урядовці заявили, що за перші 7 місяців цього року через це пройшли пів мільйона людей - 15% населення регіону. У Пекіні стверджують, що люди йдуть добровільно.

Зараз ви читаєте новину «Людей примусово відправляють у табори на перевиховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути