четвер, 07 липня 2022 21:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Відставка Джонсона: що зміниться для України

Відставка Джонсона: що зміниться для України
Соратники Джонсона по партії перестали довіряти йому, говорить Володимир Горбач. Фото: replyua.net

Відставка прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона не вплине на підтримку України. При зміні лідерства курс Лондона збережеться. Але наступник Джонсона може не настільки активно психоемоційно підтримувати Київ та особисто президента Володимира Зеленського. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів експерт-міжнародник Володимир Горбач.

"Була серія скандалів у Британії, пов'язаних з Джонсоном. Це призвело до серйозної ерозії підтримки довіри всередині самої консервативної партії. Було голосування щодо вотуму довіри з приводу так званої "ковідної вечірки". Тоді Джонсон отримав вотум довіри, але з дуже невеликою перевагою. Кампанія проти нього не зупинилася. З'явився новий скандал із сексуальними домаганнями урядовця (Приводом для відставки прем'єра став скандал через призначення Джонсоном на урядову посаду члена парламенту Кріса Пінчера, якого обвинувачують у сексуальних домаганнях до двох чоловіків у закритому клубі. – Gazeta.ua). Але питання у самому факті обману. Соратники Джонсона по партії перестали довіряти йому. Почалися відставки в уряді. Це демонструвало, що Джонсон не може керувати цим органом", – говорить Горбач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є декілька проблем" – економіст пояснив, що не так із декларацією з відновлення України

Курс Британії на підтримку України не зміниться з новим очільником уряду, наголошує Горбач.

"У Британії буде конференція, яка обере нового лідера партії. Це буде у жовтні. Тоді ж у парламенті з'явиться новий голова уряду. В Україні цінують Джонсона як великого друга нашої країни. Це не лише про фінансову і безпекову допомогу, а й психоемоційну підтримку України та українців, особисто президента Зеленського. Контакти Джонсона та Зеленського суттєво вплинули на хід подій війни. Але при зміні лідерства курс Великої Британії збережеться. Можливо, наступник Джонсона може не настільки виражено підтримувати Україну. Але політика і стратегія Британії залишиться такою ж", – каже Горбач.

7 липня Борис Джонсон подав у відставку, виступив із заявою. Підтримка України продовжиться, сказав британський прем'єр. Закликав Велику Британію стати лідером у Європі за рівнем підтримки України. Міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса називають головним фаворитом Консервативної партії на посаду премʼєра.

Зараз ви читаєте новину «Відставка Джонсона: що зміниться для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути