вівторок, 05 липня 2022 20:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Є декілька проблем" – економіст пояснив, що не так із декларацією з відновлення України

"Є декілька проблем" – економіст пояснив, що не так із декларацією з відновлення України
В Україні економічною політикою займаються непрофесіонали. Це може створити проблеми, вважає Володимир Дубровський. Фото: "Укрінформ"

Декларація відновлення України, яку підписали 42 країни у місті Лугано в Швейцарії, має допомогти відновлювати країну. Але через те, що владі дають багато повноважень вирішувати, як саме це має відбуватися, цей план може не спрацювати. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Володимир Дубровський.

"Перемога в тому, що нам допомагають відновлювати інфраструктуру. Зрада – в тому, що керманичам України нібито дають втілювати все, що написано у цій програмі. І що українці самі мають вирішувати, як їм відновлювати країну. Все було б добре, якби у нас була зріла еліта у частині економічної політики. На жаль, близькі до влади люди виросли на стереотипах СРСР, часто є агентами радянської промисловості", – говорить Дубровський.

В Україні економічною політикою займаються непрофесіонали, вважає економіст.

"Вони керуються шарлатанськими теоріями. Хочуть відтворювати те, що намагалися зробити латиноамериканські країни у 1960–1970 роках минулого століття. Після чого ці держави потрапили у величезну халепу. Вони керуються теоріями, що ми все збудуємо і визначатимемо, які галузі підтримувати", – каже Дубровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для роботодавців – це фантастичний період" – що відбувається з ринком праці в Україні

Є побоювання, що цей план саме через це може не спрацювати, наголошує Дубровський.

"Україна має повагу у світі. І є побоювання, що саме вона може послужити погану службу. Те, що багато що віддають у руки українській владі, насторожує. Тому що в економічному блоці влади не бачу достатньої кваліфікації й інтересів у підтримці вітчизняного бізнесу, щоб втілювати мудру економічну політику", – говорить Дубровський.

Мав би бути певний нагляд донорів, додає економіст.

"Президент, прем'єр та інші керівники держави мали би розуміти обмеженість фахівців в уряді. І дослухатися до порад визнаних у світі наукових авторитетів. В Україні не має бути радянських штампів в економіці. Світ суттєво змінився. І якщо брати сучасні підходи, то має бути політика конкурентоздатності. Вона дуже потрібна Україні і потребує активної ролі держави", – додає Дубровський.

На міжнародній конференції з відновлення України у швейцарському місті Лугано ухвалили підсумкову декларацію. Глави держав та урядів, міністри і високі представники зобов'язалися підтримувати Україну на її шляху до відновлення від початку і до довгострокового відновлення, сказав прем'єр Денис Шмигаль. Протягом шести тижнів разом із понад 3 тис. експертів, посадовців, парламентарів напрацювали реформи і запропонували проривні проєкти по 24 напрямках.

Зараз ви читаєте новину «"Є декілька проблем" – економіст пояснив, що не так із декларацією з відновлення України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути