пʼятниця, 12 червня 2020 08:10

Відбулася історична зустріч глав США та КНДР

Відбулася історична зустріч глав США та КНДР
Дональд Трамп та Кім Чен Ин провели саміт у Сінгапурі. Фото: ТСН

12 червня 2018 року вперше в історії відбулася зустріч глав США та Північної Кореї. Дональд Трамп та Кім Чен Ин провели саміт у Сінгапурі.

У результаті домовленостей сторони підписали відповідну декларацію, що складається із 4 основних пунктів:

• США і КНДР беруть зобов'язання встановити відносини між країнами відповідно до бажання народів цих держав досягти миру і процвітання.

• Сполучені Штати і Північна Корея спільно докладуть зусиль, щоб встановити на Корейському півострові стійкого і тривалого миру.

• КНДР підтверджує зобов'язання по Пханмунджській декларації, підписаній 27 квітня 2018 року, щодо повного очищення Корейського півострова від ядерної зброї.

• США і КНДР зобов'язуються по поверненню останків військовополонених і зниклих без вісти, включаючи негайне повернення вже ідентифікованих решток.

Також Сполучені Штати у відповідь на згоду Пхеньяна відмовитися від своєї ядерної програми обіцяють гарантії безпеки Північній Кореї та Кім Чен Ину.

"Президент США зобов'язався забезпечити гарантії безпеки для КНДР, а голова Кім Чен Ин підтвердив своє тверде і непохитне зобов'язання щодо повного ядерного роззброєння на Корейському півострові", - йдеться у спільній заяві за підсумками зустрічі двох лідерів.

Водночас документ не містить конкретних деталей того, як Північна Корея буде позбуватися від ядерного озброєння. У заяві також не згадуються санкції, накладені на КНДР. Немає в декларації і будь-яких обіцянок щодо підписання мирного договору між Північною і Південною Кореєю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КНДР "розриває" всі лінії з Південною Кореєю

Президент США за підсумками саміту заявив, що зустріч була вкрай важливою і досить насиченою. Він також зізнався, що планує запросити Кіма в Білий дім.

Кім Чен Ин під час підписання спільної декларації наголосив, що зустріч з Трампом була історичною, а також зазначив, що хоче залишити минуле позаду. Кім подякував Трампу за те, що ця зустріч відбулася.

МЗС Китаю опублікувало заяву, у якій зустріч в Сінгапурі називається подією, що творить нову історію.

Наступна зустріч представників країн щодо ядерного роззброєння відбулася 5 жовтня 2019 року у Швеції. Однак, безрезультатно. КНДР звинуватила Вашингтон у зриві переговорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Північна Корея запустила дві ракети

"Переговори не виправдали наших очікувань і зірвалися. Я дуже незадоволений. Все через те, що США не відкинули свою стару позицію. Ми вже чітко пояснили США, який метод розрахунку потрібен і надали їм достатньо часу, але США прийшли на переговори з порожніми руками, і це, зрештою, показує, що вони не готові вирішувати питання", - заявив представник північнокорейської делегації Кім Мьонг Гіл.

Відтоді переговори про ядерне роззброєння між США і КНДР залишаються у глухому куті.

Міністерство закордонних справ Північної Кореї звинуватило уряд США у проведенні "ворожої політики" та використанні діалогу для внутрішніх цілей

Зараз ви читаєте новину «Відбулася історична зустріч глав США та КНДР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути